Rozdíl mezi DPP a DPČ. Teď se v těch dohodách konečně vyznáš

Pátráš po brigádce a ze všech těch zkratek už ti jde hlava kolem? DPP nebo DPČ, to nejsou žádná sprostá slova. Jsou to jenom dohody, se kterými se určitě dostaneš do křížku. Ale neboj, vyjdeš z toho se vší parádou. V článku ti prozradíme, vo co gou a jaká mají tyhle dva typy dohod pravidla.

28. 03. 2024

Jsou to jenom dohody. Však to zvládneš

Když chceš brigádku, dohodě se obvykle nevyhneš. Možná to tak trochu zní, ale zase tak komplikované to není. Jsou dvě hlavní. Dohoda o provedení práce (DPP) a Dohoda o pracovní činnosti (DPČ).

To, že existují obě verze, není proto, že by se tě firmy snažily dostat do kolen co největším počtem zkratek. Je to prostě o tom, že každá dohoda má svoje specifická pravidla. A my pro tebe máme základní info, které bys měl vědět, než některou z nich poctíš svým podpisem. Jde se na věc.

Dohoda o provedení práce. Když pracuješ max. 300 hodin ročně

DPP se nejčastěji používá pro krátkodobější spolupráce mezi zaměstnavatelem (firma, kde budeš pracovat) a zaměstnancem (ty). Protože je především limitovaná na 300 hodin za rok u jednoho zaměstnavatele. A stejně jako kdekoliv v práci se očekává výsledek, tedy odvedená práce.

Je důležité vědět, že z hrubé odměny se v rámci DPP strhává daň z příjmu 15 % (odněkud ty prachy stát musí získat no). Pokud jsi Tymber a máš podepsanou Dohodu o provedení práce, můžeš uplatňovat slevu na poplatníka u jedné firmy (neboli podepsat “růžové pohlášení” - každá pětka dobrá).

Důležité věci, které se týkají DPP

Pokud jde o sociální a zdravotní, vyplatí se být Tymberem. Od výdělku 10 000+ Kč vzniká povinnost odvodů. Ale náš systém ti to pohlídá, takže z toho nemusíš mít hlavu v pejru.

Pokud jsi na pracáku, podle zákona si na základě DPP přivydělat nesmíš.

Jestli tě DPP zajímá víc, máme článek čistě o ní -> Co je to DPP.

Dohoda o pracovní činnosti. Můžeš máknout až do 1 040 hodin za rok

Dohoda o pracovní činnosti se sjednává především na dlouhodobější spolupráce, není tady taková limitace odpracovaného času (v tomto případě můžeš pracovat až 1 040 hodin za rok). Průměrně to vychází přibližně na 80 hodin měsíčně.

Taky v tomhle případě tě čeká daň z příjmu 15 %. Ale stejně jako u DPP, taky u Dohody o pracovní činnosti můžeš podepsat „růžové prohlášení” a získat tak slevu na dani 2 570 Kč. No a jestli chceš spořit a mít pak jednou za rok pořádné balík, místo uplatnění slevy na dani si můžeš o peníze zažádat v rámci daňového přiznání.

Důležité ale je, že slevu na dani můžeš každý kalendářní měsíc uplatnit jen u jednoho zaměstnavatele. Ideálně u toho, u kterého nejvíc pracuješ. Slevy se taky nedají rozdělit, takže u toho zaměstnavatele, kde uplatníš slevu na poplatníka, musíš uplatnit i slevu třeba na manžela (pokud na ni máš nárok).

Sociální a zdravotní u Dohody o pracovní činnosti

Dodatečně nesmíš zapomenout na to, že v případě DPČ je nutné platit ještě sociální a zdravotní pojištění, pokud tvůj příjem přesáhne 3 999 Kč za měsíc. V případě sociálního pojištění je to 6,5 % a v případě zdravotního to je 4,5 % z hrubé odměny.

Každý, kdo platí zdravotní pojištění, musí hradit měsíčně minimálně 2 552 Kč. Pokud jsi ale student, invalidní či starobní důchodce, držitel průkazu ZTP nebo ZTP/P nebo pobíráš mateřskou/rodičovskou dovolenou, doplatek do minima se tě netýká (týká se tě pouze 4,5 % z výdělku vyššího než 3 999 Kč z odstavce výš). Je ale nutné nahrát příslušný dokument do aplikace. To stejné platí pokud jsi OSVČ nebo když za tebe odvádí zdravotní pojištění jiný zaměstnavatel. Pokud nám o tom nějakým dokladem nedáš vědět, týkala by se tě tzv. předběžná alokace. Co to přesně je a jak se jí vyhnout najdeš tady.

Jestli jsi momentálně samoplátce (platíš si minimální zdravotní pojištění sám) a překročíš rozhodný příjem, budeme za tebe jak zdravotní, tak sociální pojištění odvádět my.

I o DPČ jsme napsali článek zvlášť, takže pokud tě to zajímá víc do detailu, mrkni sem -> Co je to DPČ.

Tak co? DPP nebo DPČ? Malé shrnutí pro tebe

Dohoda o provedení práce nebo Dohoda o pracovní činnosti? To za tebe nerozhodneme. Výběr typu smlouvy vychází z konkrétní situace, před kterou stojíš. Můžeme ti to ale shrnout, aby v tom byl pro tebe pořádek:

  • U DPČ můžeš odpracovat až 1 040 hodin ročně (tj. cca 20 týdně)
  • U DPP můžeš odpracovat max. 300 hodin ročně
  • DPP je rozhodující hranice pro odvody na socko a zdrávko 10 000 Kč
  • U DPČ je rozhodující hranice pro odvody na socko a zdrávko 3 999 Kč

Pro lepší přehlednost jsme ti největší rozdíly mezi DPP a DPČ hodili taky do jednoduché tabulky: Rozdíl DPP a DPČ

Kdyby něco, tak ti rádi poradíme na chatu…

Mohlo by tě zajímat

Jak na prohlášení poplatníka alias růžovko

14. 03. 2024

Co je to vlastně to prohlášení poplatníka? Kdy ho podepsat a jaké z toho pro tebe plynou výhody? Všechno důležité o růžovku se dozvíš v tomhle článku.

Jak na prohlášení poplatníka alias růžovko

Výplatní páska a co znamenají údaje na ní?

21. 03. 2024

Hádáme, že už jsi jedním z našich Tymberů. Právě ti přišla první výplatnice a ty nevíš, co s tím nebo jak se do ní vlastně dostat, protože je chráněná heslem jako z Mission Impossible… Hele, není to tak složité. Pojď to s náma omrknout.

Výplatní páska a co znamenají údaje na ní?

Nahrávání dokladů do Tymbe aneb co potřebuješ pro přihlášení směny

01. 03. 2024

Běžně by tě hnali do nějakých kanclů přes celé město. Ne tak s Tymbe. U nás všechny potřebné doklady nahraješ pohodlně přes appku. Je to tak snadné, že se tomu ani nechce věřit. 😊 Pokud s námi chceš jít na brigádu, tak po tobě potřebujeme dodat nějaké ty doklady. Až pak budeš moct na směnu vyrazit. Co a jak teda?

Nahrávání dokladů do Tymbe aneb co potřebuješ pro přihlášení směny
Všechny články