Co je to Dohoda o provedení práce

Dohoda o provedení práce, zkráceně DPP, vymezuje pracovněprávní vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. DPP je nejčastěji využívána lidmi, kteří pracují nárazově či hledají jen krátkodobý přivýdělek. Slouží tak především studentům, důchodcům nebo lidem, kteří hledají k hlavnímu zaměstnání ještě menší přivýdělek. Tento pracovní poměr má jasně danou formu a strukturu, které jsou ukotveny v zákoníku práce. Pojďme se společně důkladněji juknout, jak je to s DPP v roce 2024.

08. 05. 2024

Forma a obsah

Dohoda o provedení práce musí být vždycky uzavřená v písemné formě. Musí obsahovat náplň, druh, rozsahmísto výkonu sjednané práce a vždycky taky dobu trvání pracovního poměru, která je ohraničená přesným datem začátku a konce vztahu. Dál musí být uvedená výše odměny, jejíž spodní hranici určuje výše minimální hrubé mzdy v daném roce - minimální hodinovka pro rok 2024 odpovídá 112.50 Kč/hod (hrubého).

Rozsah práce

Dohod o provedení práce můžeš uzavřít kolik chceš, ale pamatuj na to, že rozsah vykonané práce na jednu DPP nesmí přesáhnout 300 hodin za kalendářní rok. Když máš dvě a víc DPPéček u jednohoho zaměstnavatele, všechny odpracované hodiny se sčítají dohromady!

Odvody

V současné době je sociální a zdravotní pojištění stále ještě odváděno “po staru”, tedy po překročení limitu 10 000 Kč. Nově se ale od 1.1.2025 budou posuzovat hned dvě limitní hranice, podle kterých se bude rozhodovat o celkové výši odvodů.

1. “Hlavní” DPP V případě, že máš uzavřenou jenom jednu DPP, je limit nastavený na 25 % průměrné mzdy. To v roce 2024 odpovídá 10 500 Kč.

2. Ostatní DPP Pokud máš uzavřených 2 a víc DPP, u dalších pak rozhodný příjem (odkdy se počítají odvody) nastává stejně jako u DPČ od 4 000 Kč hrubého/měsíc.

Socko

Pokud dosáhneš některého z limitů, jsi jako zaměstnanec povinen platit základní sociální pojištění ve výši 6,5 % ze mzdy. Současně ti bude ze mzdy strženo pojistné na nemocenskou ve výši 0,6 %. Celkem teda za socko musíš odvést 7,1 % ze mzdy. Tvůj zaměstnavatel má pak ještě povinnost za tebe odvést dalších 24,8 %.

Zdrávko

Opět, pokud přesáhneš jeden z výše zmíněných limitů, musíš odvést zdravotní pojištění a to ve výši 4,5 % ze mzdy, přičemž tvůj zaměstnavatel za tebe musí odvést dalších 9 %.

Odvody celkem

V případě překročení některé z limitních hranic celkem na odvodech státu zaplatíš 11,6 % z celkové hrubé mzdy. Tvého zaměstnavatele to bolí ještě víc, protože ten za tebe v součtu zaplatí dalších 33,8 %.

Daně a jak na ně

Jak praví známý citát proslulého amerického státníka Benjamina Franklina „Na tomto světě není nic jistého mimo smrt a placení daní.“. Ani jako dohodář se ve většině případů daním nevyhneš.

Prohláško je cesta

Z každého příjmu platíš 15 % daň. Nicméně můžeš podepsat tzv. Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob, aka růžové prohlášení lidově jen “růžovko“, které ti do určité výše poskytuje slevu na daních. Pro každý měsíc si můžeš zvolit pouze jednoho zaměstnavatele, u kterého si prohláško podepíšeš. Pokud si to neohlídáš a podepíšeš prohláško u více zaměstnavatelů současně, může ti od finančáku hrozit pokuta.

Nejvýhodnější je podepsat prohláško u zaměstnavatele, u kterého si vyděláš nejvíc. Pokud potřebuješ prohláško zrušit, máš dvě možnosti. Buďto písemně požádáš zaměstnavatele o zkrácení platnosti k určitému datu nebo počkáš, až ti vyprší samotná DPP. Víc o růžovku najdeš v našem článku Jak na prohlášení poplatníka.

Nepřekročíš rozhodný příjem

Pokud nepřekročíš limity rozhodného příjmu, odvody na socko a zdrávko neplatíš. Jen bacha na zdravotní pojištění - každý člověk pobývající v Česku musí mít zaplacené zdravotní pojištění. Pokud jsi státní pojištěnec (student, na rodičovské dovolené, v důchodu, v evidenci ÚP apod.), pak za tebe zdravotní pojištění platí stát. Pokud nejsi státní pojištěnec, nemáš příjem s odvody na socko a zdrávko, jen brigády do výše rozhodného příjmu, pak jsi Osoba bez zdanitelných příjmůmusíš si zdravotní pojištění ve výši 13,5 % z minimální mzdy pro daný rok - což v roce 2024 odpovídá 2 552 Kč - hradit každý měsíc sám.

Jak to teda u dohod vychází:

  • Nepřekročíš rozhodný příjem + máš podepsané Prohlášení poplatníka = hurá, tvoje čistá odměna je stejná, jako tvoje hrubá odměna.

  • Nepřekročíš rozhodný příjem + nemáš podepsané Prohlášení poplatníka = z tvé hrubé mzdy se odečítá 15% srážková daň.

  • Překročíš rozhodný příjem + máš podepsané Prohlášení poplatníka = zaplatíš odvody na sociální a zdravotní pojištění ve výši 11,6 %. Daně jsou pak trochu složitější, protože sleva není na celou daň, ale maximálně na 2 580 Kč daně. To vychází tak, že první daň platíš od cca 17 200 Kč hrubého/měsíc, kdy daň po odečtení slevy vyjde na 10 Kč. S tím se asi dá žít.

  • Překročíš rozhodný příjem + nemáš podepsané Prohlášení poplatníka = kapitálové inferno, protože zaplatíš 15% zálohovou daň a ještě k tomu 11,6 % odvody na sociální a zdravotní pojištění, takže z vydělané stokoruny ti zbude jen cca 73,40 Kč.

Pokud si nejsi jistý, jestli je pro tebe výhodnější makat na DPP nebo DPČ, můžeš mrknout sem: Jaký je rozdíl mezi DPP a DPČ?

Registruj se a vyber si brigádu, která ti sedí nejvíc

icon

Výplata po směně na 3 kliky

icon

Brigády po celý ČR

icon

Vše vyřídíš online

Vybrat brigádu

Přechod na HPP

Pokud tě práce baví, u zaměstnavatele už nějaký ten pátek makáš a osvědčil ses jako pořádný pracant, můžeš ho zkusit písemně požádat o přechod na pracovní smlouvu (HPP). Abys mohl žádost podat, musíš odpracovat aspoň 180 dní a DPP musí být nepřetržitě platná po dobu 12 měsíců. Zaměstnavatel ti musí na žádost písemně odpovědět do 1 měsíce a v případě, že tvé žádosti nevyhoví, musí to nějak odůvodnit.

Ukončení DPP

Dohodu o provedení práce můžeš jak ty, tak zaměstnavatel poměrně snadno a rychle ukončit. To může být pro obě strany, v závislosti na situaci, vnímané jak pozitivně, tak negativně. DPP můžeš rozvázat třemi způsoby:

Dohoda

Tahle situace může nastat v případě, že se se zaměstnavatelem shodnete na ukončení další spolupráce. Následně je písemně a ve dvou kopiích vyhotovená nová dohoda, která určuje datum rozvázání spolupráce, přičemž jednu kopii dostaneš ty a druhou si nechá zaměstnavatel.

Výpověď

Další možností prostřednictvím které můžeš ty nebo zaměstnavatel DPP ukončit, je podání výpovědi. Výpověď musí být podaná papírovou formou, přičemž u dohod můžeš dát výpověď z jakéhokoliv důvodu nebo bez udání důvodu. Dnem obdržení výpovědi začíná běžet 15denní výpovědní lhůta, během které dohoda stále platí.

Okamžité zrušení

Zákon definuje dvě situace, kdy ty jako zaměstnanec můžeš přistoupit k té nejrazantnější možnosti ukončení pracovněprávního vztahu. Dohodu můžeš s okamžitou platností zrušit ve chvíli, kdy od zaměstnavatele nedostaneš zaplaceno ještě 15 dní od původní splatnosti nebo ze zdravotních důvodů. Zaměstnavatel má právo dohodu okamžitě ukončit, když jako zaměstnanec vážně porušíš svoje pracovní povinnosti.

Mohlo by tě zajímat

Novela zákoníku práce 2023 a 2024 – dovolené a příplatky

14. 04. 2024

Jaké jsou změny pro brigádníky pracující na dohodu? Můžeš si zažádat o homeoffice? A konečně příplatky! Všechno důležité o novele zákoníku práce v jednom článku a bez zbytečných řečí. Chybí ti tu něco? Napiš nám a my to doplníme.

Novela zákoníku práce 2023 a 2024 – dovolené a příplatky

Rozdíl mezi DPP a DPČ. Teď se v těch dohodách konečně vyznáš

28. 03. 2024

Pátráš po brigádce a ze všech těch zkratek už ti jde hlava kolem? DPP nebo DPČ, to nejsou žádná sprostá slova. Jsou to jenom dohody, se kterými se určitě dostaneš do křížku. Ale neboj, vyjdeš z toho se vší parádou. V článku ti prozradíme, vo co gou a jaká mají tyhle dva typy dohod pravidla.

Rozdíl mezi DPP a DPČ. Teď se v těch dohodách konečně vyznáš

Jak na prohlášení poplatníka alias růžovko

14. 03. 2024

Co je to vlastně to prohlášení poplatníka? Kdy ho podepsat a jaké z toho pro tebe plynou výhody? Všechno důležité o růžovku se dozvíš v tomhle článku.

Jak na prohlášení poplatníka alias růžovko
Všechny články