Co je to Dohoda o pracovní činnosti

Dohoda o pracovní činnosti, kterou můžeš znát taky pod zkratkou DPČ, upravuje pracovní vztah mezi tebou (zaměstnancem) a tvým zaměstnavatelem. Možnosti práce na dohodu - DPP i DPČ - obecně v ČR využívá asi 1,5 milionu lidí ročně, přičemž DPČ je uzavíraná v nižší míře. V absolutních číslech je to něco kolem 250 tisíc lidí. Je to nejspíš dáno tím, že se DPČ využívá spíš na pravidelnější brigošky v průběhu celého roku narozdíl od DPP, která je původně zamýšlená spíš na příležitostné jednorázovky a kratší pomocné práce. DPČ je ideální variantou pro studenty, důchodce a osoby hledající vedlejší příjem. Dohoda má jasně stanovenou strukturu a pravidla, která jsou definovaná v zákoníku práce. Podívejme se podrobněji na to, jak DPČ funguje v roce 2024.

25. 05. 2024

Forma a obsah

Dohoda o pracovní činnosti musí být vždy uzavřená písemně. Musí obsahovat popis, druh, rozsahmísto výkonu práce, a taky přesně stanovenou dobu trvání pracovního poměru s uvedením data začátku a konce. Dál musí být specifikovaná výše odměny, která nesmí být nižší než minimální hrubá mzda pro daný rok - minimální hodinovka pro rok 2024 je stanovená na 112,50 Kč/hod (hrubého).

Rozsah práce

Dohod o pracovní činnosti můžeš uzavřít kolik chceš, jen bacha na to, že u jednoho zaměstnavatele nesmíš pracovat v průměru víc než 20 hodin týdně. Tenhle průměr se vypočítává buď za celý rok, tím pádem můžeš v maximu odpracovat 1 040 hodin ročně, nebo za dobu trvání dohody, pokud je kratší než jeden rok.

Odvody

Co se týče povinnosti odvádět sociální a zdravotní pojištění, ta nastává ve chvíli, kdy překročíš hranici rozhodného příjmu ve výši 4 000 Kč hrubého. U DPČ je tedy posuzovaná jedna limitní hranice, a to se nezmění ani po datu 1.7.2024 (respektive 1.1.2025), kdy je plánovaná změna u dohody o provedení práce, kde se nově začnou posuzovat hned dvě rozhodné hranice.

Sociální pojištění

Pokud přesáhneš limit 4 000 Kč, budeš mít povinnost zaplatit základní sociální pojištění ve výši 6,5 % ze mzdy. Z tvé mzdy bude taky sražené nemocenské pojištění ve výši 0,6 %. Celkem tedy na sociální pojištění “přispěješ” státu 7,1 % ze své mzdy. Zaměstnavatel za tebe navíc musí odvést dalších 24,8 %.

Zdravotní pojištění

V případě zdravotního pojištění budeš při dosažení rozhodného příjmu muset odvádět 4,5 % ze mzdy a dalších 9 % za tebe bude muset státu doplatit zaměstnavatel.

Odvody celkem

Tak si to pěkně shrňme: V případě, že překročíš hranici rozhodného příjmu, celkem na odvodech státu zaplatíš 11,6 % z celkové hrubé mzdy. Což je už celkem dost. Každopádně tvůj zaměstnavatel se prohne ještě víc, protože za tebe v součtu odvede dalších 33,8 % ze svého.

Daně a jak na ně

Možná ti něco bude říkat následující citát „Na tomto světě není nic jistého mimo smrt a placení daní.“. Je to citát amerického státníka Benjamina Franklina a je velice výstižný, protože ani jako dohodář se z placení daní nevykroutíš.

Prohláško je cesta

Daň z příjmu fyzických osob je v ČR zavedená v míře 15 % ze mzdy a úplně se jí vyhnout nejde. Je tu ale nástroj, kterým ji můžeš aspoň trochu osekat. Tím nástrojem je “růžovko“. Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob, aka růžové prohlášení je dokument, který ti částečně poskytuje slevu na daních. Růžovko můžeš každý měsíc podepsat jen u jednoho zaměstnavatele, v opačném případě ti může hrozit pokuta od finančáku. Nejvýhodnější je podepsat prohláško u zaměstnavatele, kde máš v daném měsíci nejvyšší příjem. Pokud potřebuješ prohlášení zrušit, máš dvě možnosti: buď písemně požádáš zaměstnavatele o ukončení platnosti k určitému datu, nebo počkáš, až vyprší platnost DPČ.

Víc o růžovku najdeš ve článku Jak na prohlášení poplatníka.

Nepřekročíš rozhodný příjem

Odvody neplatíš, jen když limit rozhodného příjmu nepřekročíš. Má to ale háček a to ve chvíli, kdy se dostaneš do pozice tzv. osoby bez zdanitelných příjmů. V česku totiž musí mít každý zaplacené zdravotní pojištění vyjma státních pojištěnců (student, na rodičovské dovolené, v důchodu, v evidenci ÚP apod.), za které zdrávko platí stát. Pokud teda chodíš jen na brigády do výše rozhodného příjmu a nemáš žádný další příjem, kde by se ti ze mzdy strhávaly odvody na socko a zdrávko, musíš si zdravotní pojištění ve výši 13,5 % z minimální mzdy pro daný rok - což v roce 2024 odpovídá 2 552 Kč - hradit každý měsíc sám.

Jak to teda u dohod vychází:

  • Nepřekročíš rozhodný příjem + máš podepsané Prohlášení poplatníka = hurá, tvoje čistá odměna je stejná jako tvoje hrubá odměna.
  • Nepřekročíš rozhodný příjem + nemáš podepsané Prohlášení poplatníka = ze tvé hrubé mzdy se odečítá 15% srážková daň.
  • Překročíš rozhodný příjem + máš podepsané Prohlášení poplatníka = zaplatíš odvody na sociální a zdravotní pojištění ve výši 11,6 %. Daně jsou pak trochu složitější, protože sleva není na celou daň, ale maximálně na 2 580 Kč daně. To vychází tak, že první daň platíš od cca 17 200 Kč hrubého/měsíc, kdy daň po odečtení slevy vyjde na 10 Kč. S tím se asi dá žít.
  • Překročíš rozhodný příjem + nemáš podepsané Prohlášení poplatníka = kapitálové inferno, protože zaplatíš 15% zálohovou daň a ještě k tomu 11,6 % odvody na sociální a zdravotní pojištění, takže z vydělané stokoruny ti zbude jen cca 73,40 Kč

Přechod na HPP

Pokud už delší dobu pracuješ u jednoho zaměstnavatele, práce tě baví a navíc se prokazuješ jako spolehlivý pracant, můžeš písemně požádat o změnu na hlavní pracovní poměr (HPP). K podání žádosti je potřeba, abys měl odpracováno minimálně 180 dní a DPČ byla nepřetržitě platná po dobu 12 měsíců. Zaměstnavatel ti musí na žádost odpovědět písemně do jednoho měsíce a pokud žádosti nevyhoví, musí takové rozhodnutí odůvodnit.

Ukončení DPČ

Jak ty, tak i tvůj zaměstnavatel můžete DPČ ukončit poměrně snadno a rychle. To jde v závislosti na situaci z obou stran vnímat pozitivně i negativně. Dohodu o pracovní činnosti můžeš rozvázat hned třemi způsoby:

Dohoda

Domluva zaměstnance se zaměstnavatelem o ukončení pracovního vztahu je u pracovních dohod běžnou záležitostí. V případě, že se se zaměstnavatelem takto dohodnete, je to zapotřebí ještě hodit na papír a dát k tomu kuří nohu. Dohoda o ukončení musí být sepsaná ve dvou vyhotoveních (kopie pro obě strany) a musí obsahovat přesné datum ukončení spolupráce.

Výpověď

Druhou možností, jak můžeš ty nebo tvůj zaměstnavatel dohodu ukončit, je formou výpovědi. Oznámení o ukončení musí být předloženo v papírové podobě, přičemž DPČ můžeš ukončit jak s uvedením důvodu, tak i bez něj. Jakmile protější strana výpověď obdrží, začíná běžet 15denní výpovědní lhůta. Po tuto dobu je DPČ stále platná.

Okamžité zrušení

Zákon vymezuje dvě situace, ve kterých můžeš jako zaměstnanec přistoupit k této variantě rozvázání pracovního poměru nebo dohody. První případ je v situaci, kdy od zaměstnavatele nedostaneš výplatu do 15 dnů od původně domluveného data. Druhou variantou jsou zdravotní důvody. V těchto dvou případech můžeš dohodu o provedení práce s okamžitou platností zrušit. Na druhou stranu i zaměstnavatel má stejnou možnost zrušení dohody a to v případě, že závažným způsobem porušíš své pracovní povinnosti.

Pokud si nejsi jistý, která z dohod pro tebe bude výhodnější, jestli DPP nebo DPČ, můžeš mrknout tady sem: Jaký je rozdíl mezi DPP a DPČ?

Mohlo by tě zajímat

Co je to Dohoda o provedení práce

08. 05. 2024

Dohoda o provedení práce, zkráceně DPP, vymezuje pracovněprávní vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. DPP je nejčastěji využívána lidmi, kteří pracují nárazově či hledají jen krátkodobý přivýdělek. Slouží tak především studentům, důchodcům nebo lidem, kteří hledají k hlavnímu zaměstnání ještě menší přivýdělek. Tento pracovní poměr má jasně danou formu a strukturu, které jsou ukotveny v zákoníku práce. Pojďme se společně důkladněji juknout, jak je to s DPP v roce 2024.

Co je to Dohoda o provedení práce

Přivýdělek při evidenci na ÚP. Pracovat můžeš na DPČ, ale pozor

28. 04. 2024

Jsi na Úřadu práce a chceš si ještě přivydělat? To klidně můžeš v rámci dohody o pracovní činnosti. Jaké to má podmínky a co všechno kolem toho musíš pořešit? Dozvíš se v článku.

Přivýdělek při evidenci na ÚP. Pracovat můžeš na DPČ, ale pozor

Rozdíl mezi DPP a DPČ. Teď se v těch dohodách konečně vyznáš

28. 03. 2024

Pátráš po brigádce a ze všech těch zkratek už ti jde hlava kolem? DPP nebo DPČ, to nejsou žádná sprostá slova. Jsou to jenom dohody, se kterými se určitě dostaneš do křížku. Ale neboj, vyjdeš z toho se vší parádou. V článku ti prozradíme, vo co gou a jaká mají tyhle dva typy dohod pravidla.

Rozdíl mezi DPP a DPČ. Teď se v těch dohodách konečně vyznáš
Všechny články