Jak na prohlášení poplatníka alias růžovko

Co je to vlastně to prohlášení poplatníka? Kdy ho podepsat a jaké z toho pro tebe plynou výhody? Všechno důležité o růžovku se dozvíš v tomhle článku.

14. 03. 2024

Co je to prohlášení poplatníka (růžovko)

Prohlášení poplatníka (nebo taky růžovko, prohláško, růžový papír atd.) je dokument, kterým říkáš, že si chceš uplatnit slevu na dani a hlavně u kterého zaměstnavatele.

Ale je to především dokument, který ti zajistí to, abys měl nárok na tzv. slevu na poplatníka (2 570 Kč měsíčně). Jakákoliv vyměřená daň do výše 2 570 Kč se tak už strhávat nebude a pokud ti bude vyměřená daň vyšší, tato sleva se od ní odečte.

Jedno růžovko na jeden měsíc u jednoho zaměstnavatele

Důležité je vědět, že můžeš mít podepsané prohlášení pouze u jednoho zaměstnavatele v rámci jednoho kalendářního měsíce (ideálně u toho, kde máš největší příjmy). Protože máš na slevu v rámci jednoho kalendářního měsíce nárok pouze u jednoho z nich. U ostatních musíš platit daně v plné výši. Nezapomeň, že u toho zaměstnavatele, kde máš podepsané prohlášení poplatníka, můžeš využít i dalších slev na dani (všechny je najdeš rozepsané ve článku Jak si uplatnit slevu na dani). Růžové prohlášení můžeš podepsat a uplatnit tak slevu u DPP i DPČ.

Ale pozor. V jednom měsíci sice nemůžeš mít dvě růžovka. Ale můžeš mít víc podepsaných růžových prohlášeních postupně za sebou. Je to sice drbačka, ale ta možnost tady je.

Běhá ti mráz po zádech, když slyšíš termín růžové prohlášení? Myslíš, že jeho vyplňování je něco hrozného? Tak komu by se chtělo marnit čas s dokumenty, že jo… Jenže ty peníze přece nejsou k zahození.

Abychom ti to co nejvíc usnadnili, připravili jsme pro tebe návod pro vyplnění růžového prohlášení. Všechno to tam máš krok po kroku. Mrkni sem:

Návod pro vyplnění prohlášení poplatníka pro DPP

Návod pro vyplnění prohlášení poplatníka pro DPČ

A kdyby něco neštimovalo, napiš nám vpravo dole na náš LIVE CHAT.

Mohlo by tě zajímat

Rozdíl mezi DPP a DPČ. Teď se v těch dohodách konečně vyznáš

28. 03. 2024

Pátráš po brigádce a ze všech těch zkratek už ti jde hlava kolem? DPP nebo DPČ, to nejsou žádná sprostá slova. Jsou to jenom dohody, se kterými se určitě dostaneš do křížku. Ale neboj, vyjdeš z toho se vší parádou. V článku ti prozradíme, vo co gou a jaká mají tyhle dva typy dohod pravidla.

Rozdíl mezi DPP a DPČ. Teď se v těch dohodách konečně vyznáš

Výplata v Tymbe je pohoda. Má ale svá pravidla

07. 04. 2023

Víš jak to na brigádách chodí… Přijdeš na směnu, odkroutíš si to svoje, přijdeš domů a za pár dnů máš peníze na účtě… Že neznáš? To asi nechodíš na brigády přes Tymbe! U nás to totiž přesně takhle funguje. V článku zjistíš víc.

Výplata v Tymbe je pohoda. Má ale svá pravidla

Výplatní páska a co znamenají údaje na ní?

21. 03. 2024

Hádáme, že už jsi jedním z našich Tymberů. Právě ti přišla první výplatnice a ty nevíš, co s tím nebo jak se do ní vlastně dostat, protože je chráněná heslem jako z Mission Impossible… Hele, není to tak složité. Pojď to s náma omrknout.

Výplatní páska a co znamenají údaje na ní?
Všechny články