Pracovní smlouva a její náležitosti

Chystáš se nastoupit na nové místo a podepsat pracovní smlouvu? To je super! Možná jsi na vážkách, co všechno by se mělo v pracovní smlouvě objevit. Neboj se, pomůžeme ti v tom udělat jasno! Ať už jde o hlavní pracovní poměr (HPP), brigádu na léto nebo vedlejšák během školy, je důležité vědět, na co si dát pozor. Hlavně by mělo být vše podle zákona a ty tak můžeš být v klidu. V dnešním článku se podíváme na to, co by měla obsahovat pracovní smlouva, dohoda o provedení práce (DPP) a dohoda o pracovní činnosti (DPČ).

07. 08. 2024

Hlavní pracovní poměr (HPP)

Pracovní smlouva na hlavní pracovní poměr je jednoduše řečeno dokument, ve kterém se ty a tvůj zaměstnavatel zavazujete k vzájemnému dodržování pravidel a práv, které si v rámci ní stanovíte. Je to základní kámen tvého pracovního vztahu. Uzavření HPP je krok, který bys neměl brát na lehkou váhu. Je důležité, aby smlouva obsahovala všechny potřebné náležitosti, které probereme níže. Pamatuj, že dobře sepsaná pracovní smlouva ti zajistí klid a jistotu v pracovním vztahu.

Pokud máš nějaké pochybnosti nebo otázky, neboj se zeptat svého budoucího zaměstnavatele nebo se poradit s právníkem či známým, který se v problematice orientuje lépe než ty sám. Práva a povinnosti, která si touto smlouvou dojednáš, budou platit po celou dobu tvého pracovního vztahu. A proto bys určitě smlouvu před podpisem neměl jen tak proletět, ale pečlivě přečíst!

Smlouva na hlavní pracovní poměr je z výše jmenovaných smluv jednoznačně tou nejrozsáhlejší a nejpodrobnější a určitě by v ní nemělo chybět následující:

Časové omezení

Existují dva hlavní druhy pracovních poměrů a to pracovní poměr na dobu určitou a neurčitou. Smlouva na dobu určitou je časově omezena, zatímco pracovní smlouva na dobu neurčitou není.

Co je pro oba tyto typy společné, je uvedení dne nástupu do práce. Od tohoto dne vstupuje smlouva plně v platnost. Společně s tím začínají také běžet všechny nároky, jako je výplata, dovolená a podobně. Co se týče pracovního poměru na dobu určitou, smlouva by měla obsahovat konkrétní časový úsek, na který je uzavřena, a podmínky, za kterých může být prodloužena nebo změněna. Prodloužení pracovní smlouvy je běžná věc, samozřejmě za předpokladu, že obě strany souhlasí.

Někdy je třeba k pracovní smlouvě vytvořit dodatek, pokud se mění nějaké podmínky, například pracovní náplň nebo místo výkonu práce.

Identifikace smluvních stran a náplně práce

V pracovní smlouvě na HPP by mělo být jasně uvedeno, kdo jsi ty a kdo je tvůj zaměstnavatel. To v praxi znamená tvé jméno, datum narození, adresu a případně další identifikační údaje. Stejně tak to platí i pro stranu zaměstnavatele.

Další klíčovou věcí je druh práce – tedy, jakou práci budeš vykonávat. Tohle by mělo být popsáno dostatečně detailně, aby později nevznikly nějaké nejasnosti.

Druh úvazku a místo výkonu práce

Neméně důležité je také pověnovat se pracovnímu úvazku. Tedy kolik hodin týdně budeš pracovat. Standardní plný úvazek odpovídá 40 hodinám týdně, může to ale být i méně nebo více, podle stanovené dohody. Součástí pracovní smlouvy je dále určení místa výkonu práce, což je místo, kde budeš práci ve skutečnosti provádět. Může to být konkrétní adresa či obecněji uvedená oblast.

Mzda a podmínky výplaty

Když už víš, co a kde budeš dělat, je fajn vědět, kolik za tu odvedenou dřinu dostaneš. Pracovní smlouva by měla přesně stanovit, kolik budeš za svou práci dostávat. Jak často, kdy a za jakých podmínek, ti bude mzda vyplácena, musí být ve smlouvě taky. Součástí mzdových podmínek mohou být i různé bonusy nebo benefity.

Zkušební doba

Pokud se na tebe vztahuje zkušební doba, měla by být specifikována i v pracovní smlouvě, přičemž na stanovení zkušební doby je zapotřebí souhlas obou stran. Maximální délka zkušební doby jsou tři měsíce.

Dovolená

V této sekci smlouvy se dočteš, na kolik dní dovolené máš nárok a jaká další volna můžeš čerpat – například kolik máš k dispozici sick days.

Výpovědní lhůty

Jeden z posledních odstavců smlouvy se většinou věnuje podmínkám, za kterých je možné smluvní vztah rozvázat. Délka výpovědní lhůty pro ukončení pracovního poměru, je dosti proměnlivá a záleží na více faktorech, nicméně povětšinou to bývají jeden až dva měsíce.

Povinnosti zaměstnance

Jako zaměstnanec máš také určité povinnosti, které jsou ve smlouvě přesně stanoveny. Měl bys s nimi být seznámený ještě před samotným nástupem do práce.

Mezi tvé povinnosti patří například řízení se dle pokynů svých nadřízených, samozřejmě pouze pokud jsou v souladu s právními předpisy. Musíš svou práci vykonávat, s ohledem na své schopnosti, co možná nejlépe. Měl bys efektivně využívat pracovní dobu a dbát na to, aby firemní majetek tobě svěřený nebo tebou k práci využívaný nebyl poškozen nebo zneužit. Kromě toho je důležité, abys dodržoval interní předpisy a chránil jak své vlastní, tak i zdraví ostatních pracovníků a jednal v souladu se zájmy zaměstnavatele.

Dohoda o provedení práce (DPP)

DPP je skvělou volbou pro ty, kdo hledají jednorázovou nebo krátkodobou brigádu. Tato dohoda je omezena maximálním počtem 300 hodin ročně u jednoho zaměstnavatele. Hlavní výhodou je, že pokud měsíční příjem nepřesáhne 10 000 Kč, není třeba odvádět zdravotní ani sociální pojištění. Ale pozor, to neznamená, že s DPP nejsou spojeny žádné povinnosti!

  • Identifikace stran – Opět tvoje a zaměstnavatelovy údaje.
  • Druh práce – Detailní popis práce, kterou budeš vykonávat.
  • Rozsah práce – Kolik hodin týdně nebo měsíčně budeš pracovat.
  • Odměna – Mzda, kterou obdržíš a způsob, jakým ti bude vyplacena.
  • Doba trvání dohody – DPP je uzavírána vždy maximálně na 1 kalendářní rok
  • Způsob ukončení dohody – Jak můžeš dohodu vypovědět.

Dohoda o pracovní činnosti (DPČ)

DPČ je oproti DPP o něco flexibilnější, pokud jde o množství práce. Můžeš pracovat průměrně až 20 hodin týdně (poloviční úvazek). Výhodou DPČ je, že můžeš mít dlouhodobější a stabilnější pracovní vztah. Na druhou stranu ale musíš socko a zdrávko odvést již při překročení příjmové hranice 4 000 Kč měsíčně včetně. To pro tebe nemusí vždy být ta nejoptimálnější varianta, a proto je fajn si při rozhodování mezi typem dohody všechno důkladně propočítat. K tomu ti může pomoct i náš článek o rozdílech mezi DPP a DPČ.

Teď už ale pojďme podrobněji kouknout na náležitosti DPČ. Je to prakticky stejné, jak u DPP:

  • Identifikace stran – Opět tvoje a zaměstnavatelovy údaje.
  • Druh práce – Detailní popis práce, kterou budeš vykonávat.
  • Rozsah práce – Kolik hodin týdně nebo měsíčně budeš pracovat.
  • Odměna – Mzda, kterou obdržíš a způsob, jakým ti bude vyplacena.
  • Doba trvání dohody – Na jak dlouho je DPČ uzavřena (může být i na dobu neurčitou)
  • Způsob ukončení dohody – Jak můžeš dohodu vypovědět.

Co je dobré vědět

U obou typů dohod máš povinnost platit daň z příjmu ve výši 15 %. Dani se můžeš částečně vyhnout, pokud podepíšeš prohlášení k dani (tzv. růžový papír), čímž můžeš do určité výše uplatnit slevu na dani. Co se týče odvodů státu na socku a zdrávku, nemusíš je řešit do výše výdělku do 10 000 Kč měsíčně u DPP a do 4 000 Kč měsíčně u DPČ. Jakmile tyto limity přesáhneš, odvodům se nevyhneš.

Sjednání zkušební doby se u dohod v praxi příliš nevyužívá. U DPP se zkušební doba nesjednává vůbec a u DPČ dohodnuta být může, ale není povinná.

Čas na rychlé repete

Ať už jdeš na brigádu nebo máš stálý job, je vždycky dobré vědět, co by měla tvoje pracovní smlouva obsahovat. U hlavního pracovního poměru (HPP) musí být vše velice dopodrobna popsané. U dohody o provedení práce (DPP) a dohody o pracovní činnosti (DPČ) je klíčové vědět, jak dlouho a kde budeš pracovat, a kolik za to na oplátku dostaneš. Snaž se být v obraze a v případě, že ti není něco jasné, neváhej se doptat.

Tak držíme palce při nástupu do nového jobu a ať ti to všechno klape podle představ!

Mohlo by tě zajímat

Jak si uplatníš slevu na dani a kolik můžeš ušetřit?

18. 05. 2024

Pokud platíš daň z příjmu, můžeš si svou daňovou povinnost snížit o slevu na poplatníka. Jaké jsou další slevy na dani, které se tě můžou týkat? Kolik ti to může hodit a jak je uplatnit?

Jak si uplatníš slevu na dani a kolik můžeš ušetřit?

Rozdíl mezi DPP a DPČ. Teď se v těch dohodách konečně vyznáš

28. 03. 2024

Pátráš po brigádce a ze všech těch zkratek už ti jde hlava kolem? DPP nebo DPČ, to nejsou žádná sprostá slova. Jsou to jenom dohody, se kterými se určitě dostaneš do křížku. Ale neboj, vyjdeš z toho se vší parádou. V článku ti prozradíme, vo co gou a jaká mají tyhle dva typy dohod pravidla.

Rozdíl mezi DPP a DPČ. Teď se v těch dohodách konečně vyznáš

Jak na prohlášení poplatníka alias růžovko

14. 03. 2024

Co je to vlastně to prohlášení poplatníka? Kdy ho podepsat a jaké z toho pro tebe plynou výhody? Všechno důležité o růžovku se dozvíš v tomhle článku.

Jak na prohlášení poplatníka alias růžovko
Všechny články