Podle čeho si vybrat brigádu

Škola pomalu končí, prázdniny už klepou na dveře, a ty se těšíš na léto, o kterém už teď víš, že bude mega užité. Jedna věc ti ale přece jen šrotuje v hlavě. “Kde na to všechno vezmu prašule? To asi bude chtít nějakou brigádku.” Ale jak vlastně tu brigádu vybrat, že jo? Pojďme spolu v rychlosti prolétnout pár rad a tipů, které ti pomůžou vybrat tu nejlepší brigošku, a to nejen na letní, ale třeba i na celoroční přivýdělek ke škole.

11. 05. 2024

Co musím splňovat, aby ze mě byl brigoš

Pokud se na to podíváme z právního hlediska, tak aby ses mohl stát brigádníkem, respektive abys vůbec mohl podepsat některou z pracovních dohod (dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti), musí ti být aspoň 15 let a musíš mít ukončenou povinnou školní docházku.

Nově by od příštího roku 2025 mělo jít brigádničit již od 14 let i bez nutnosti ukončení povinné školní docházky, a to výhradně jen po dobu letních prázdnin. Práce má být omezená pouze na tzv. výkon lehkých prací, který bude definován právě připravovanou novelou zákoníku práce. Mezi tento typ práce by se měla řadit například administrativní výpomoc, stánkový prodej (zmrzlina, nápoje apod.), výpomoc v kuchyni stravovacího zařízení nebo třeba správa sociálních sítí.

Co se týče nároků na brigádníky z pohledu zaměstnavatele, je to hodně individuální. Vesměs platí, že od druhu práce se logicky odvíjí i požadavky na konkrétního brigoše.

Promysli si…

V první řadě si musíš ujasnit, jaké máš od brigády očekávání a jaké jsou tvoje možnosti a preference. Proto se nejdřív sám sebe zeptej na pár otázek, které ti pomůžou výběr nové brigádky trošku usnadnit. Vezmi do ruky papír a tužku, sedni ke stolu, a sepiš si následující body. Něco ti z toho určitě vypadne.

Co tě baví?

Když si hledáme práci, tak nás to přirozeně táhne víc k tomu, co je nám blízké a co nás baví. Asi každý by v životě chtěl dělat jen to, co ho baví, ale né vždycky je to možné. Brigády jsou zpravidla výrazně flexibilnější a míň časově náročné než práce na hlavní pracovní poměr, a proto jsou skvělou příležitostí vyzkoušet si řadu věcí "nanečisto". Zamysli se nad pár věcma, které sis chtěl vždycky zkusit, a jdi do toho! V nejhorším případě zjistíš, že to není to pravé ořechové, a zkusíš třeba něco jiného. Buď trochu Yes man!

S Tymbe si můžeš každý den střihnout jinou brigošku!

icon

Brigády po celé ČR pro každého

icon

Výplata na 3 kliknutí kdykoliv

icon

Všechno vyřídíš online

Vybrat brigádu

Jaké máš cíle?

Ujasni si, jestli chceš makat pro peníze nebo proto, abys nabral nějaké ty nové zkušenosti. Pokud je ti míň jak 18 nebo víc jak 30 let, dost možná máš cíl jasný a chceš si bigoškou jenom přivydělat nějakou tu kačku navíc. Pokud jsi ale ve věku mezi 18 až 30 lety, možná nad výběrem přemýšlíš nejen z finančního, ale částečně i ze strategického hlediska. Jinými slovy, chceš svůj čas využít co možná nejefektivněji, a proto třeba můžeš upozadit vyšší hodinovku před skvělou příležitostí vylepšit si CVíčko o pěknou zvučnou firmu nebo posunout své osobní dovednosti zas o level dál.

Na kolik se ceníš?

I nad hodinovkou by ses měl krátce zamyslet. Samozřejmě je zapotřebí zohlednit řadu faktorů. Množství zkušeností, věk, lokaci, kde chceš pracovat (krajské město, okresní město, vesnice), odborné kvalifikace (řidičák, oprávnění na vysokozdvižný vozík), zdravotní omezení apod.

Pokud jsi na začátku svého pracovního života a chybí ti zkušenosti, musíš počítat s tím, že se to promítne i na tvé hodinovce. Reálně je možné dostat se na nějakých 120 až 160 Kč za hodinu.

Pokud už máš něco za sebou a hledáš brigádu úměrně svým zkušenostem, může ti být nabídnuto klidně i přes 250 Kč na hodinu. To je ovšem opět velmi individuální s ohledem na tvojí kvalifikaci a další výše zmíněné faktory.

Ve velkých městech, jako je Praha, Brno nebo Ostrava, jsou hodinovky zpravidla vyšší než ve městech menších. Takže pokud to nemáš do některého ze zmiňovaných měst daleko, stojí za zvážení, jestli se nevyplatí najít si brigádu tam a za prací dojíždět. Zohledni přitom čas a peníze, které by ti dojíždění zabralo.

Jak jsi na tom časově?

Když si vybíráš brigádu, musíš samozřejmě počítat s tím, že ti to nějaký ten čas spálí. Koukni na své plány a zkus podle nich odhadnout, kolik času bys byl ochotný brigádě věnovat.

Pokud ti není 18 let, počítej s tím, že dokud nebudeš plnoletý, nenechají tě nikde makat noční směny (od 22 hodin večer do 6 ráno). Zároveň nemůžeš dělat delší jak 8 hodinové směny a neměli by tě nechat makat víc než 40 hodin týdně.

Můžu chodit na víc než jednu brigádu?

Pokud už nějakou tu brigošku máš, neznamená to, že by sis nemohl přibrat ještě jednu nebo dvě další. Když to bude v tvých silách, můžeš si sehnat klidně stovku dalších brigád. Ale dávej bacha na právní omezení. Ty souvisí především s celkovým počtem odpracovaných hodin v závislosti na tom, jakou podepíšeš pracovní dohodu. Pokud máš u jednoho zaměstnavatele uzavřené 2 a více DPPéček, mysli na to, že můžeš v celkovém součtu odpracovat maximálně 300 hodin za jeden kalendářní rok. Podobné omezení platí i pro dohodu o pracovní činnosti, kdy počet odpracovaných hodin v součtu všech DPČ uzavřených u jednoho zaměstnavatele nesmí přesáhnout 1 040 hodin za rok. To dělá v průměru 20 hodin týdně za jeden kalendářní rok.

Kde brigády hledat?

V dnešní době internetu je to fakt snadné. Stačí do strýčka Googlu zadat něco jako kam na brigádu; brigáda Praha/Brno/Ostrava (prostě tvé město); brigáda pro studenty apod. Když opravdu chceš, tak brigádu najdeš doslova na pár kliků. Třeba u nás v Tymbe ti to i včetně registrace zabere míň jak 10 minut, s tím, že večer už můžeš jít makat! Výběr brigád je tam fakt pestrý a určitě si vybereš i ty.

Registruj se a vyber si brigádu, která ti sedí nejvíc

icon

Brigády po celé ČR

icon

Všechno vyřídíš online

icon

Výplata na 3 kliky

Registrovat se

Mohlo by tě zajímat

5 tipů, jak být spolehlivým brigádníkem a top Tymberem!

14. 01. 2024

Přinášíme ti pár praktických tipů, jak být spolehlivým Tymberem a mít díky tomu nejen pohodovější atmošku na směnách, ale taky jistou práci do budoucna. Protože zodpovědného pracanta si přece každý rád zavolá znovu. 💪

5 tipů, jak být spolehlivým brigádníkem a top Tymberem!

Jak fungují kredity? Kačky navíc pro každého Tymbera…

07. 01. 2024

Jenom s Tymbe si můžeš zvýšit hodinovku s využitím kreditů, které získáš za rychlé vyplnění dotazníku po směně. Jak to funguje?

Jak fungují kredity? Kačky navíc pro každého Tymbera…

Co je Tymbe? Nejlepší brigády, které získáš jednoduše přes appku

07. 04. 2024

Pro získání brigády nemusíš nikam chodit, všechno papírování vyřídíš online a výplatu máš na 3 kliky. Navíc si vybíráš z hromady parádních brigád po celé ČR, na kterých si vyděláš víc. K tomu pomáháme dnes a denně na LIVE CHATU od 8.00 do 18.00. Tymbe je zkrátka největší brigádnická appka. A ještě mnohem víc. Přečti si celý článek…

Co je Tymbe? Nejlepší brigády, které získáš jednoduše přes appku
Všechny články