Jak si přivydělat na mateřské nebo rodičovské dovolené?

Děti jsou radost. Ale s výší rodičovského příspěvku už to taková sranda není. Každá kačka navíc se hodí. Můžeš si přivydělávat na mateřské? A jak je to s prací během rodičovské dovolené? Jasně, všechno jde! Chce to jen znát všechny podrobnosti. A v tomto článku se je dozvíš.

02. 10. 2024

Práce na mateřské dovolené? Také to jde…

Mateřská dovolená by měla sloužit k tomu, aby se maminka maximálně starala o svou ratolest. Ono to taky není tak jednoduché. Proto není možné pobírat mateřskou a zároveň pokračovat v práci.

Nikdo ale nezakazuje si přivydělávat. Pokud tedy jako maminka potřebuješ přivýdělek k mateřské, máš tyto možnosti:

Práce u současného zaměstnavatele

Je možné přivydělat si u současného zaměstnavatele. Jen není možné vykonávat dřívější práci, jinak bys jako maminka přišla o podporu. Pokud jsi například pracovala jako fakturantka, musela bys ve firmě změnit pozici, například na recepční…

Přivýdělek na mateřské u jiného zaměstnavatele

U jiného zaměstnavatele můžeš na mateřské vykonávat stejný druh práce. Jenže potřebuješ písemný souhlas stávajícího zaměstnavatele. Typicky pak dojde na podepsání dohody o provedení práce nebo pracovní činnosti.

Tady se dozvíš, jaký je mezi těmito dohodami rozdíl.

Podnikání na mateřské dovolené

Pokud jsi před mateřskou podnikala, platila sis nemocenské pojištění sama. Z toho právě vznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství. A z toho vyplývá, že v podnikání nemůžeš pokračovat. Jenže pokud to nechceš „úplně zabalit“, můžeš si například sehnat na výkon podnikání zaměstnance. Často je škoda úplně zavřít rozjetý byznys… Pokud jsi měla podnikání jako vedlejší činnost vedle zaměstnání, můžeš v něm pokračovat bez problémů dál.

S přivýdělkem na rodičovské je to jednodušší

U brigád pro maminky na mateřské dovolené existuje docela dost omezení. Ale během rodičovské už tě tolik komplikací a pravidel nečeká. Jakoukoliv výdělečnou činnost můžeš provozovat zcela volně. A nezapomínejme na to, že na rodičovské dovolené mohou být i muži…

Pokud jsi na rodičovské, můžeš nastoupit ke svému předchozímu zaměstnavateli nebo si najít přivýdělek v jiné firmě. Třeba s Tymbe si plánuš směny podle svých možností a dokážeš tak parádně vybalancovat čas mezi prací a rodinou.

Pozor! Je třeba zajistit patřičný dohled nad dítětem, aby nedošlo k odebrání rodičovského příspěvku. Děti mladší 2 let mohou v jeslích nebo ve školce strávit maximálně 92 hodin měsíčně. Tady pak musí nastoupit babička nebo dědeček.

TIP: Užívat si ty chvíle s dítětem je k nezaplacení. Jenže také to bývá tak, že když vypadneš z pracovního procesu, těžko se do něj pak vrací. Takže i nějaký malý úvazek může být fajn cesta. Jednak potřebuješ dělat něco “normálního”. A zaměstnavatel taky bude rád, že mu nebudeš tak dlouho chybět.

Dohoda o provedení práce/pracovní činnosti při rodičovské dovolené

Zaměstnavatelé nabízejí rodičům během rodičovské dovolené práci či brigádu většinou na DPP nebo na DPČ. Co to pro tebe znamená?

Dohoda o provedení práce na rodičovské dovolené

Jako zaměstnanec můžeš dohodu o provedení práce uzavřít s tolika zaměstnavateli, kolik chceš. Omezuje tě jen rozsah práce – 300 hodin v kalendářním roce u jednoho zaměstnavatele.

No a jestli chodíš k jednomu zaměstnavateli vykonávat práci na základě dvou nebo více dohod o provedení práce, odpracované hodiny se sčítají. Dobré je, že horní hranice odměny není omezena.

Klikni sem a přečti si článek o DPP.

Dohoda o pracovní činnosti na rodičovské dovolené

Na dohodu o pracovní činnosti můžeš pracovat nejen během rodičovské dovolené, pokud rozsah práce nepřekročí v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby, což je 20 hodin týdně. Dodržování nejvýše přípustného rozsahu poloviny stanovené týdenní pracovní doby se posuzuje za celou dobu, na kterou byla dohoda o pracovní činnosti uzavřená. To může být nejdéle na období 52 týdnů.

Tady v článku najdeš všechny detaily o DPČ.

Jak si na mateřské nebo rodičovské nejsnadněji najít práci?

Víš, jak to je. Dítě vyžaduje spoustu péče a ty, jako rodič, nejspíš nemůžeš během mateřské nebo rodičovské pracovat na full úvazek. Takže asi nedává moc smysl upisovat se nějaké konkrétní firmě na “x” hodin měsíčně.

To pak přijdou chvíle, že si fakt potřebuješ odpočinout, dítě onemocnění… Stát se může cokoliv.

Proto je mnohem výhodnější zůstat flexibilní. A mít možnost jít na brigádu ve dnech, kdy se ti to opravdu hodí. Teď si možná říkáš, že nic takového neexistuje. Ale ono jo – Tymbe.

S Tymbe můžeš:

icon

Směny plánovat vždy podle sebe

icon

Snadno vybrat práci, která tě baví

icon

Všechno vyřídit jednoduše online a ušetřit spoustu času a starostí

icon

Najít brigádu kdekoliv po celé České republice

icon

Výplatu získat na 3 kliknutí. Dřív, než kdekoliv jinde

icon

Začít třeba hned zítra…

Klikni sem a staň se Tymberem

Mohlo by tě zajímat

Rozdíl mezi DPP a DPČ. Teď se v těch dohodách konečně vyznáš

28. 03. 2024

Pátráš po brigádce a ze všech těch zkratek už ti jde hlava kolem? DPP nebo DPČ, to nejsou žádná sprostá slova. Jsou to jenom dohody, se kterými se určitě dostaneš do křížku. Ale neboj, vyjdeš z toho se vší parádou. V článku ti prozradíme, vo co gou a jaká mají tyhle dva typy dohod pravidla.

Rozdíl mezi DPP a DPČ. Teď se v těch dohodách konečně vyznáš

Jak fungují kredity? Kačky navíc pro každého Tymbera…

07. 01. 2024

Jenom s Tymbe si můžeš zvýšit hodinovku s využitím kreditů, které získáš za rychlé vyplnění dotazníku po směně. Jak to funguje?

Jak fungují kredity? Kačky navíc pro každého Tymbera…

Co je Tymbe? Nejlepší brigády, které získáš jednoduše přes appku

07. 04. 2024

Pro získání brigády nemusíš nikam chodit, všechno papírování vyřídíš online a výplatu máš na 3 kliky. Navíc si vybíráš z hromady parádních brigád po celé ČR, na kterých si vyděláš víc. Tymbe je zkrátka největší brigádnická appka. A ještě mnohem víc. Přečti si celý článek… 😉

Co je Tymbe? Nejlepší brigády, které získáš jednoduše přes appku
Všechny články