Novela zákoníku práce 2023 a 2024 – dovolené a příplatky

Jaké jsou změny pro brigádníky pracující na dohodu? Můžeš si zažádat o homeoffice? A konečně příplatky! Všechno důležité o novele zákoníku práce v jednom článku a bez zbytečných řečí. Chybí ti tu něco? Napiš nám a my to doplníme.

14. 04. 2024

Zaměstnavatel musí informovat o rozvrhu pracovní doby aspoň 3 dny předem

Podle novely zákoníku práce tě musí zaměstnavatel informovat alespoň 3 dny před začátkem pracovní doby o rozvrhu pracovní doby. Pokud se s tebou nedohodne jinak. Jelikož v naší Tymbe appce si plánuješ dobu sám a to kdykoliv, řekli jsme si, že bude fajn se společně dohodnout, že nám na rozvrh stačí jeden den dopředu.

Přestávka mezi směnami nejmíň 11 hodin

Do novelizace platilo, že pracovat můžeš maximálně 12 hodin denně. Bylo tak možné se přihlásit na ranní 4hodinovou směnu, a pak na odpolední 4hodinovou směnu. Dohromady to bylo míň než 12. A když ti to vyhovovalo, mohl jsi. Nově už to tak jednoduše nepůjde. Mezi každou směnou u jednoho zaměstnavatele musí být alespoň 11 hodin pauza, takže z ranní bohužel leda tak na noční.

Pokud by sis chtěl o přestávkách přečíst ještě víc, najdeš podrobnější info tady.

Příplatky 10 % o víkendech a nočních. O svátcích 100 %

Pokud pracuješ v noci nebo o víkendu, náleží ti nově příplatek. Konečně reálné dobré zprávy! Noční (čas v práci mezi 22:00 a 06:00) a víkendy (od sobotní 00:01 do nedělní půlnoci) nadělí navíc 10 % a za směny ve svátek dostaneš dokonce celých 100 % navíc! Někdy se prostě vyplatí oželit sváteční volno a získat dvakrát tolik…

Konečně dovolená taky pro brigádníky

Od Nového roku platí i pro brigádníky nárok na dovolenou. Další dobrá zpráva! Aby nárok vznikl, je potřeba splnit 2 podmínky:

  1. Máš dohodu platnou déle než 4 týdny (to u nás splníš téměř vždy automaticky, jelikož dohody máme typicky na rok).
  2. Musíš v daném roce odpracovat aspoň 80 hodin.

Jakmile odpracuješ 80 hodin, máš nárok na dovolenou ve výši cca 1/13 z odpracované doby (takže když máš odpracováno třeba 90 hodin, vychází to plus minus 90/13 = zaokrouhlených 7 hodin dovolené). Výpočet je orientační. V reálném vzorci se počítá počet fiktivně odpracovaných týdnů a zaokrouhluje se už v průběhu výpočtu. Takže reálně bude dovolená občas o nějaké drobné menší. Ale pro rámcovou představu je za nás 1/13 dobrá zkratka ve výpočtu. A každá dovolená se určitě hodí, co? 😊

A jak řešíme dovolenou u Tymbe?

Jakmile uzavřeme kalendářní měsíc a mzdy (za leden v únoru, za únor v březnu a tak dále), účetní zjistí, kdo odpracoval víc než 80 hodin. Přiznají poměrnou část dovolené (výše bude viditelná na výplatním lístku i v aplikaci). V aplikaci máme připravený nový druh „dovolenkových směn”. A jakmile nám účetní potvrdí, že máš nárok aspoň tak velký, jako je dovolenková směna (6 hodin), budeš si ji moci obsadit a dovolenou tak vyčerpat (přihlásíš se teda na dovolenkovou směnu. Ta ti pošle do peněženky výplatu, ale nikam ten den do práce nejdeš). Co nezvládneš za rok vyčerpat, dostaneš s koncem platnosti Dohody proplaceno. Pokud ti to není jasné, klidně nám napiš na chat.

Informační povinnost zaměstnavatele

Do našich dohod jsme přidali pár odstavců na téma, že nárok na dovolenou máš podle zákona, nárok na příplatky máš podle zákona, jak se dá zrušit dohoda a pár dalších drobností. Ostatní informace už typicky byly dostupné v aplikaci nebo přímo v dohodě. Za nás zrovna tohle není vysloveně game changer.

Práce na dálku? Zatím trochu nedomyšlené

Při péči o osobu závislou, dítě do 9 let věku nebo v těhotenství si nově můžeš požádat o výkon práce na dálku (homeworking). Zaměstnavatel vždy posoudí, jestli je to s ohledem na charakter práce reálné. A podle toho tvou žádost vyhodnotí… Na rovinu… Zatím nejsme přesvědčení o tom, že by sis měl třídit balíčky nebo pickovat v obýváku. Případně mít v předsíni svou pokladní zónu. Ale kdo ví, třeba nás i zadavatelé brigád přesvědčí neotřelým logistickým byznysmodelem. 😅

S Tymbe stále v obraze

V roce 2024 se chystají další změny v zákoníku práce. Například to, že v době hlavních letních prázdnin má být umožněn „výkon lehkých prací“ mladistvým již od 14 let věku i bez ukončené povinné školní docházky. Kačky se přece o prázdninách hodí každému!

A kdyby cokoliv kdykoliv, ptej se na chatu.

Mohlo by tě zajímat

Kolik je minimální mzda v roce 2024

21. 02. 2024

Minimální mzda je termín, pod kterým si všichni umíme něco představit. Kolik to ale přesně je, kdo to určuje, jaká je minimální hodinová mzda a jak si vede Česko v porovnání s našimi sousedy? To všechno a něco navíc najdeš v článku níž.

Kolik je minimální mzda v roce 2024

Rozdíl mezi DPP a DPČ. Teď se v těch dohodách konečně vyznáš

28. 03. 2024

Pátráš po brigádce a ze všech těch zkratek už ti jde hlava kolem? DPP nebo DPČ, to nejsou žádná sprostá slova. Jsou to jenom dohody, se kterými se určitě dostaneš do křížku. Ale neboj, vyjdeš z toho se vší parádou. V článku ti prozradíme, vo co gou a jaká mají tyhle dva typy dohod pravidla.

Rozdíl mezi DPP a DPČ. Teď se v těch dohodách konečně vyznáš

Jak na prohlášení poplatníka alias růžovko

14. 03. 2024

Co je to vlastně to prohlášení poplatníka? Kdy ho podepsat a jaké z toho pro tebe plynou výhody? Všechno důležité o růžovku se dozvíš v tomhle článku.

Jak na prohlášení poplatníka alias růžovko
Všechny články