Pauzička! Co se hodí vědět o přestávkách mezi směnami

Přestávky mezi směnami jsou povinné a dané zákoníkem práce. Šéf ti nemůže jenom tak diktovat, co se mu zlíbí. Ale ty na druhou stranu musíš dodržovat určitá pravidla. Jak je to s pauzami mezi směnami a na co si dát pozor?

07. 04. 2024

Podle zákoníku musíš odpočívat 11 hodin mezi směnami

Před novelizací šlo makat maximálně 12 hodin denně – stejně jako teď... Ale klidně si šlo odpracovat ranní 4hodinovku, a pak si dát ještě další 4hodinovou směnu odpoledne. Celkem to bylo míň než 12 hodin dohromady, takže všichni byli spokojení.

Rozkaz však zněl jasně - je potřeba více všechny chránit a jak to tak s ochranou bývá, nejlehčí cesta je ochrana formou zákazu. Takže teď si musíš dát mezi každou směnou u stejného zaměstnavatele přestávku alespoň 11 hodin.

U nás chodíš do práce jen když chceš, to se nemění. Jen už nejde chtít tak často jako dřív.

12 hodin pro mladistvé. Osm hodin pro ostatní za daných podmínek

Aby to nebylo tak jednoduché, trochu se v tom ještě zamotáme. Jinak by ty zákoníky byly přeci hrozná nuda. Pojďme si to dát v bodech. Je to takhle:

  • Povinná přestávka mezi směnami pro mladistvé je 12 hodin.
  • Povinná přestávka mezi směnami pro dospělé je 11 hodin.
  • ALE (pozor, když je tady ale, začíná se to komplikovat!) u dospělých je možné povinnou přestávku zkrátit na 8 hodin. Jde to ale jedině za podmínky, že během dalších 48 hodin to musí být celkem nejmíň 22 hodin nepřetržitého odpočinku, aby se to vyrovnalo.

Příklad

Ráno si chceš dát směnu od 4:00 do 10:00. Odpoledne by se ti hodilo jít na šichtu od 17:00 do 23:00. Jenže to teď už nejde, protože mezi tím není zákonná přestávka 11 hodin. Jedině, že by sis našel brigádu od 23:00, aby tam byla ta 11hodinová přestávka.

Povinná přestávka platí pouze u jednoho zaměstnavatele

Povinná přestávka mezi směnami se týká pouze jednoho zaměstnavatele. Pokud třeba pracuješ u jedné firmy a chceš na brigádu do druhé, pauzu si dávat nemusíš – stačí stihnout po konci směny přeběhnout včas na nové pracoviště.

Týdenní odpočinek musí být min. 35 nepřerušených hodin

Odpočívat se prostě bude. A hotovo. Podle zákoníku práce nemůžeš jet jednu dvanáctku za druhou celý měsíc v kuse (ať máš taky čas si ty vydělané peníze trochu užít). Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nepřetržitý odpočinek v týdnu v trvání alespoň 35 hodin (pro mladistvé 48) nepřerušených hodin.

To znamená, že když pracuješ jak ďas celý týden, musíš si dát pauzu. Pokud třeba skončíš v sobotu v 19:00 (a máš za sebou celý pracovní týden), nemůžeš naskočit do pracovního procesu hned v neděli ráno. Musíš počkat těch 35 hodin, a pak můžeš zase fachat (teoreticky to je od 6:00 v pondělí). Všeho s mírou – i s prací.

ALE! 😁 Tenhle odpočinek může být v zákonem vymezených případech zkrácený až na 24 hodin. S tím, že zaměstnanec pak musí mít nepřetržitý odpočinek v týdnu tak, aby za období 2 týdnů byla délka tohoto odpočinku celkem alespoň 70 hodin.

Tak teď je to všechno jasné, ne? 😉 V poslední novele zákona došlo i k dalším změnám, které se netýkají jen přestávek. Kdyby tě to zajímalo, mrkni sem.

Klidně se ptej na našem LIVE CHATU. Poradíme, vyřešíme.

Mohlo by tě zajímat

Novela zákoníku práce 2023 a 2024 – dovolené a příplatky

14. 04. 2024

Jaké jsou změny pro brigádníky pracující na dohodu? Můžeš si zažádat o homeoffice? A konečně příplatky! Všechno důležité o novele zákoníku práce v jednom článku a bez zbytečných řečí. Chybí ti tu něco? Napiš nám a my to doplníme.

Novela zákoníku práce 2023 a 2024 – dovolené a příplatky

Kolik je minimální mzda v roce 2024

21. 02. 2024

Minimální mzda je termín, pod kterým si všichni umíme něco představit. Kolik to ale přesně je, kdo to určuje, jaká je minimální hodinová mzda a jak si vede Česko v porovnání s našimi sousedy? To všechno a něco navíc najdeš v článku níž.

Kolik je minimální mzda v roce 2024

Výplatní páska a co znamenají údaje na ní?

21. 03. 2024

Hádáme, že už jsi jedním z našich Tymberů. Právě ti přišla první výplatnice a ty nevíš, co s tím nebo jak se do ní vlastně dostat, protože je chráněná heslem jako z Mission Impossible… Hele, není to tak složité. Pojď to s náma omrknout.

Výplatní páska a co znamenají údaje na ní?
Všechny články