Zrušení superhrubé mzdy: Kdy k němu došlo a co pro tebe znamená?

Zrušení superhrubé mzdy v roce 2021 je jednou z nejvýznamnějších změn v daňovém systému České republiky za poslední roky. Možná jsi o tom slyšel v rádiu nebo o to zavadil na sociálních sítích. Co to ale vlastně znamená a jaký dopad to má na tvé příjmy?

21. 08. 2024

Co byla superhrubá mzda?

Superhrubá mzda byla zavedená v roce 2008 jako základ pro výpočet daně z příjmu fyzických osob. Na rozdíl od hrubé mzdy, kterou máš na výplatní pásce, zahrnovala superhrubá mzda i odvody zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění. Prakticky to znamenalo, že se daň nepočítala jen z toho, co jsi skutečně dostal, ale z částky navýšené o tyto odvody.

Jak fungovalo zdanění superhrubé mzdy?

Při superhrubé mzdě se základní sazba daně 15 % aplikovala na částku, která byla vyšší než hrubá mzda. To v praxi znamenalo, že reálné zdanění bylo vyšší než 15 %, a to přibližně 20 %.

Co se změnilo zrušením superhrubé mzdy?

V roce 2021 došlo ke zrušení superhrubé mzdy. Od této změny se daň počítá pouze z hrubé mzdy, což zjednodušilo celý systém a přineslo většině zaměstnanců vyšší čisté příjmy. Daň z příjmu se nově rozděluje na dvě sazby – 15 % a 23 % pro vysoké příjmy.

Jaký to má dopad na tebe jako brigádníka?

Pro většinu lidí znamená zrušení superhrubé mzdy vyšší výplatu. Pokud například pracuješ na brigádě nebo na hlavní pracovní poměr, tvůj čistý příjem by měl být nyní o něco vyšší. To je samozřejmě skvělá zpráva, protože ti zůstane více peněz na útratu nebo spoření.

Proč ke zrušení došlo?

Jedním z hlavních důvodů pro zrušení superhrubé mzdy byla snaha o zjednodušení daňového systému a snížení daňové zátěže pro zaměstnance. Pro vládu to bylo politicky atraktivní opatření, které mělo pozitivní vliv na životní úroveň zaměstnanců.

Shrnutí na závěr

Zrušení superhrubé mzdy je důležitou změnou, která ovlivňuje každého zaměstnance v České republice. Přináší s sebou přehlednější daňový systém a vyšší čisté příjmy. A to ať už pracuješ na brigádě, nebo máš stabilní zaměstnání.

A tady ti jako bonus dáváme kalkulačku čistého příjmu, díky které budeš přesně vědět, kolik ti přistane na účtě!

Mohlo by tě zajímat

Novela zákoníku práce 2023 a 2024 – dovolené a příplatky

14. 04. 2024

Jaké jsou změny pro brigádníky pracující na dohodu? Můžeš si zažádat o homeoffice? A konečně příplatky! Všechno důležité o novele zákoníku práce v jednom článku a bez zbytečných řečí. Chybí ti tu něco? Napiš nám a my to doplníme.

Novela zákoníku práce 2023 a 2024 – dovolené a příplatky

Kolik je minimální mzda v roce 2024

21. 02. 2024

Minimální mzda je termín, pod kterým si všichni umíme něco představit. Kolik to ale přesně je, kdo to určuje, jaká je minimální hodinová mzda a jak si vede Česko v porovnání s našimi sousedy? To všechno a něco navíc najdeš v článku níž.

Kolik je minimální mzda v roce 2024

Průměrná mzda 2024 v ČR: Jak si stojíme a kam směřujeme?

15. 05. 2024

Průměrná mzda je téma, které nejde přehlédnout. Co to přesně je, z čeho se počítá a jaká jsou aktuální čísla? Jak vypadá situace s platy v ČR? A co nás čeká do budoucna? Podívejme se společně na současný stav a na to, co nám můžou přinést další roky. Tak se připoutej, protože teď to bude o pořádné dávce čísel, analýz a taky optimistických vyhlídek!

Průměrná mzda 2024 v ČR: Jak si stojíme a kam směřujeme?
Všechny články