Průměrná mzda 2024 v ČR: Jak si stojíme a kam směřujeme?

Průměrná mzda je téma, které nejde přehlédnout. Co to přesně je, z čeho se počítá a jaká jsou aktuální čísla? Jak vypadá situace s platy v ČR? A co nás čeká do budoucna? Podívejme se společně na současný stav a na to, co nám můžou přinést další roky. Tak se připoutej, protože teď to bude o pořádné dávce čísel, analýz a taky optimistických vyhlídek!

15. 05. 2024

Co je to ta průměrná mzda

Průměrná měsíční mzda je součet všech peněz, co dostane jeden zaměstnanec za jeden měsíc. Takže to zahrnuje nejenom základní plat, ale i všechny příplatky a odměny, co mu tam zaměstnavatel přihodí. No a teď pozor, tohle jsou hrubé peníze, takže to je ta cifra, co dostaneš před tím, než ti odečtou pojištění, daně a všechny další věci, co ti snižují výplatu. Takže když slyšíš o průměrné měsíční mzdě, tak si pamatuj, že to není čistá hotovost, co ti skočí do peněženky.

Proč je průměrná mzda důležitá

Průměrná mzda je důležitá hned z několika důvodů. Závisí na ní třeba rozhodný příjem pro účast zaměstnanců na nemocenském pojištění. U živnostníků se podle ní určuje výše minimálních záloh na socko a zdrávko a taky výše paušální daně pro ty OSVČ, kteří jsou v paušálním režimu. Odvíjí se od ní ještě několik dalších věcí, ale to už bychom zacházeli do detailů, kterým potřebují rozumět jen účetní.

Průměrná mzda v ČR v roce 2023: Čísla a fakta

Jak jsme si už řekli, průměrná mzda je ta cifra, která říká, kolik v průměru berou lidi za práci měsíčně. A v roce 2023 jsme si v Česku trochu polepšili. Průměrná hrubá měsíční mzda se v posledním čtvrtletí roku 2023 zvýšila o 6,3 % na částku 46 013 korun. Tohle zvýšení může na první pohled vypadat dost pozitivně, ale ještě nejásej. Inflace nám do toho totiž všem hází vidle se svým zvýšením o 7,6 %. Takže jsme na tom ve finále vlastně o trochu hůř.

Průměrná mzda v ČR v roce 2024

Očekávaná průměrná mzda v roce 2024 je 43 967 Kč. To je o zhruba 9 % víc, než v roce 2023. Takhle průměrný plat pro rok 2024 stanovilo nařízení 286/2023 Sb. Není to ale reálné číslo. Pouze očekávání, stanovené na základě předchozích let. Reálnou průměrnou mzdu počítá každé 3 měsíce Český statistický úřad na základě průměru hrubých platů všech zaměstnanců v ČR.

Průměrná mzda napříč republikou

Jak to vypadá s průměrnou mzdou v  jednotlivých krajích Česka? Jak asi správně čekáš, není to všude stejné. Podle Českého statistického úřadu byla v Praze v posledním čtvrtletí roku 2023 průměrná měsíční mzda úctyhodných 55 925 Kč. A tím si Praha drží svůj titul nejbohatšího regionu. Na druhém místě se držel Středočeský kraj s 46 535 korunami. Naopak na druhém konci žebříčku je Karlovarský kraj s nejnižší mzdovou úrovní. Tam průměrná mzda činila 40 559 Kč. Jen kousek za ním stojí Pardubický kraj, který se točí kolem částky 41 802 Kč.

Trendy a očekávání aneb kam se ubíráme?

A teď to nejlepší - vývoj průměrné mzdy. V minulých letech to možná bylo trochu mdlé, ale v roce 2024 se věci začaly pěkně rozjíždět. Průměrná mzda šplhá nahoru a doufejme, že to tak i zůstane. Odborníci předpovídají, že ekonomika České republiky bude pokračovat v růstu, což by mělo mít pozitivní dopad na mzdy (nejen na tu průměrnou, ale i mzdu minimální). To je pro nás všechny skvělá zpráva, protože víme, že naše práce bude líp ohodnocená a můžeme se těšit na lepší časy v příštích letech.

Mohlo by tě zajímat

Kolik je minimální mzda v roce 2024

21. 02. 2024

Minimální mzda je termín, pod kterým si všichni umíme něco představit. Kolik to ale přesně je, kdo to určuje, jaká je minimální hodinová mzda a jak si vede Česko v porovnání s našimi sousedy? To všechno a něco navíc najdeš v článku níž.

Kolik je minimální mzda v roce 2024

Jak ušetřit peníze z výplaty s nepravidelným nebo nízkým příjmem?

27. 04. 2024

Celý měsíc dřeš jako mezek, ale na účtu ti stejně furt nic nepřibývá.. Nejsi spokojený se svým životním standardem? Chtěl bys začít spořit na horší časy, ale nevíš, jak na to? Nedaří se ti ukočírovat domácí rozpočet, nebo jsi dokonce nucený si půjčovat, abys poplatil všechny základní výdaje? Pojďme si společně ukázat, jak docílit toho, že ti na konci měsíce zbude nějaká ta kačka navíc a časem třeba i mnohem víc!

Jak ušetřit peníze z výplaty s nepravidelným nebo nízkým příjmem?

Výplatní páska a co znamenají údaje na ní?

21. 03. 2024

Hádáme, že už jsi jedním z našich Tymberů. Právě ti přišla první výplatnice a ty nevíš, co s tím nebo jak se do ní vlastně dostat, protože je chráněná heslem jako z Mission Impossible… Hele, není to tak složité. Pojď to s náma omrknout.

Výplatní páska a co znamenají údaje na ní?
Všechny články