Jak se připravit na pracovní pohovor?

Reagoval jsi na pracovní inzerát a nazpět ti přišla pozvánka na osobní pohovor? Máš radost, ale zároveň si nejsi jistý, co tě na pohovoru čeká? Ničeho se neboj, pomůžeme ti se na přijímací pohovor připravit. V první řadě ti ale chceme pogratulovat, že se ti za pomocí životopisu (a možná motivačního dopisu) podařilo udělat dojem a dostal ses do “dalšího levelu”. A teď už se jdeme kouknout na to, co tě čeká a nemine. Řekneme ti pár užitečných tipů, jak se na pohovor připravit, aby tvé šance na úspěch byly co možná nejvyšší. Zkrátka jak se říká: kdo je připraven, není překvapen!

10. 07. 2024

První dojem hraje prim

První dojem je jedna z věcí, na kterou je nutné myslet v každém kroku procesu ucházení se o novou pracovní pozici. Co se týče osobního pohovoru, máme prvním dojmem na mysli zpravidla vzhled a chování, projevy osobnosti, zkrátka celkové společenské vystupování.

Oblékni se

Asi by nikoho nenapadlo přijít na pracovní pohovor v teplácích a roztrhaném triku, nicméně je rozhodně dobrý nápad se nad svojí “róbou” trochu více zamyslet. Vše bys měl přizpůsobit typu pozice, na kterou se hlásíš. Pokud máš namířeno do banky, pojišťovny, advokátní nebo cestovní kanceláře, bude se od tebe automaticky očekávat určitý reprezentativní vzhled. To v praxi znamená hodit se do gala. Vzít na sebe něco společenského, upravit si vlasy, vousy a případně nahodit make up, pokud máš pocit, že je to potřeba 😄.

Pokud se hlásíš na pozici, kdy je od tebe očekávaná spíš fyzická a manuální zručnost (skladník, zahradník, úklidové služby, pomocný dělník, atd.), tak asi budou stačit i džíny a čisté triko nebo třeba pěkná košile.

Naplánuj si to

Dopravu na místo pohovoru bys určitě neměl podcenit. Fakt není dobrou vizitkou, přijít na první pracovní schůzku pozdě. Důkladně si proto naplánuj trasu, abys byl na místě schůzky aspoň o 15 - 10 minut dřív. Možná si chvilku počkáš, ale rozhodně nechceš, aby ostatní čekali na tebe.

Připrav se

V neposlední řadě si znovu důkladně projdi inzerát, na který jsi odpovídal. Pokud ti něco není byť jen trochu jasné, vezmi do ruky tužku, papír a hned si to poznamenej. Následně si z poznámek zkus zformulovat pár otázek, na které se můžeš na pohovoru doptat. Vždycky je dobré se zeptat aspoň na jednu, dvě otázky.

Na co se budou ptát

V průběhu pohovoru se snaž působit seriózně a pozorně naslouchej každému slovu personalisty před tebou. Dávej si pozor na řeč těla. Seď vzpřímeně s nohama u sebe, udržuj dostatečný oční kontakt a sem tam se třeba i pousměj. Pokud dojde na podání ruky, mysli na krátký, ale pevný stisk.

Celý rozhovor by měl probíhat formou dialogu, takže pokud se tě personalista na něco zeptá, vyvaruj se strohým odpovědím typu “ANO”, ”NE” a na místo toho se snaž odpovídat celými větami.

Pro lepší představu, zde je krátký výčet nejčastěji kladených otázek, se kterými se můžeš u přijímacího pohovoru setkat. Rozhodně je dobré se nad nimi před první pracovní schůzkou zamyslet:

  • Čím vás zaujala tato pracovní pozice?
  • Z jakého důvodu se ucházíte o práci právě v naší firmě?
  • Z jakého důvodu jste opustil poslední zaměstnání?
  • Co očekáváte od změny zaměstnání?
  • Jaká byla vaše pracovní náplň a zodpovědnosti v předchozím zaměstnání?
  • Proč bychom na tuto pozici měli vybrat právě vás?
  • Myslíte si, že jste pro danou pozici dostatečně kompetentní?
  • Kde se vidíte za 5 let?
  • Jaké si představujete finanční ohodnocení?
  • Máte nějaké obavy související s danou pozicí?
  • Kdy případně můžete do práce nastoupit?

Jakmile personalista získá všechno potřebné, pravděpodobně se tě zeptá, jestli je ti všechno jasné a jestli se ho sám nechceš na něco zeptat. V tuhle chvíli můžeš pořádně zužitkovat domácí přípravu. Mimo otázky přímo na danou pozici nebo práci zkus položit aspoň jednu otázku, která bude trochu na zamyšlení i pro personalistu (ty jsi při odpovídání taky musel přemýšlet přece 😛). Krásná otázka je například “Proč Vy pracujete zrovna v této firmě?”

Výsledek přijímacího pohovoru je ti většinou znám do jednoho, maximálně dvou týdnů. V případě, že uspěješ, máš většinou vyhráno, ale někdy tě ještě může čekat druhé kolo.

Online pohovor

Pracovní pohovory prostřednictvím online schůzky se staly hitem především v “době koronavirové”, což dnes již zpětně asi nikoho nepřekvapí. Naprostá většina zaměstnavatelů se po skončení covidu vrátila k fyzickým pohovorům, nicméně jsou i firmy, které stále nabírají online, třeba jako my v Tymbe (ještě aby ne, když digitalizujeme pracovní trh, že ano 😉).

Příprava na virtuální pohovor probíhající prostřednictvím videohovoru či telefonátu se od fyzického zas o tolik neliší. Na rozdíl od klasického pohovoru je potřeba myslet třeba na prostředí, ve kterém budeš call absolvovat. Dětský pokojíček, koupelna nebo metro asi nebude úplně ideální. Najdi si klidnou, dobře osvětlenou místnost bez ozvěny. Ideální je nějaké jednoduché pozadí, které nebude náboráře na druhé straně opticky rušit či odvádět jeho pozornost. V tom nejlepším případě by to byla čistě bílá stěna. Nicméně pokud doma takovou stěnu postrádáš, můžeš to elegantně vyřešit tak, že třeba přes něco přehodíš prostěradlo nebo deku.

I při pohovoru online věnuj pár minut výběru oblečení. Přestože je pocitově takové výběrko méně formální a můžeš ho absolvovat klidně z gauče v obýváku, hezky se uprav a oblékni. Personalista na kameře taky určitě nebude v plavkách. 😉

Ovšem zdaleka největším nešvarem online pohovorů, je selhání techniky. Nefunkční webkamera, mikrofon nebo nestabilní připojení mnohdy vedou k trapným situacím a krom toho dokážou člověka pěkně vyvést z míry. To se pak může negativně projevit ve zbylé části pohovoru. Před připojením se na schůzku je teda vhodné věnovat nějaký ten čas ověření funkčnosti veškeré techniky.

Tak, teď už jsi ready a zbývá jen popřát hodně stěstí! 🤞

Mohlo by tě zajímat

Novela zákoníku práce 2023 a 2024 – dovolené a příplatky

14. 04. 2024

Jaké jsou změny pro brigádníky pracující na dohodu? Můžeš si zažádat o homeoffice? A konečně příplatky! Všechno důležité o novele zákoníku práce v jednom článku a bez zbytečných řečí. Chybí ti tu něco? Napiš nám a my to doplníme.

Novela zákoníku práce 2023 a 2024 – dovolené a příplatky

Jak napsat stručný ale účinný motivační dopis?

26. 06. 2024

Hlásíš se na brigošku, kde po tobě chtějí nejen CVíčko, ale dokonce i motivační dopis? Lámeš si hlavu s tím, jak by měl takový motivační dopis vypadat po formální a obsahové stránce. Co do něj jednoznačně napsat a co radši vůbec nevytahovat? Pojďme se na to společně kouknout.

Jak napsat stručný ale účinný motivační dopis?

Jak napsat atraktivní životopis v roce 2024?

01. 02. 2024

Hlásíš se na svůj dream job nebo jenom krátkou letní brigádku? Lámeš si hlavu nad tím, jak napsat životopis, který bude stručný, výstižný a zaujme na první dobrou? Chceš tím cárem papíru okouzlit i toho nejotrávenějšího personalistu, který pak neodolá touze tě poznat osobně? Tak to ses právě prokliknul na ten správný web! Přečtením tohoto článku sice obětuješ 15 minut svého života, ale druhé kolo výběrka tvé vysněné pozice tě rozhodně nemine! Tak se na to pojďme společně vrhnout. 😉

Jak napsat atraktivní životopis v roce 2024?
Všechny články