Jak napsat stručný ale účinný motivační dopis?

Hlásíš se na brigošku, kde po tobě chtějí nejen CVíčko, ale dokonce i motivační dopis? Lámeš si hlavu s tím, jak by měl takový motivační dopis vypadat po formální a obsahové stránce. Co do něj jednoznačně napsat a co radši vůbec nevytahovat? Pojďme se na to společně kouknout.

26. 06. 2024

Co je motivační dopis a jak má vypadat

Motivační dopis je písemný dokument, pomocí kterého se snažíš přesvědčit personalistu o tom, že máš o práci skutečný zájem a budeš pro něj tím pádem i tou nejlepší volbou pro danou pozici. Specifikem motivačního dopisu je to, že je vždy adresný, tudíž ho nelze nijak unifikovat nebo zobecnit pro všechny pracovní pozice a společnosti. S tím souvisí i fakt, že je motivační dopis všeobecně vnímaný jako samostatný dokument a neměl by být zakomponovaný v rámci jiného dokumentu (například CV).

Psaní motivačních dopisů může být pěkná otrava, zvláště pak, když se člověk hlásí na několik pozicí najednou. Pravdou ale je, že hodně personalistů těmto dokumentům věnuje větší pozornost než množině výčtu schopností a pracovních zkušeností v CVíčku. V ideálním případě by motivační dopis měl být doplňkem životopisu. Je alternativou, jak prezentovat a rozvést nějakou konkrétní znalost nebo zkušenost uvedenou v CV související s vybranou pracovní pozicí.

Co se formy týče, doporučujeme ti napsat 3 - 4 ne příliš dlouhé, ale poutavé odstavce. Tvým cílem není čtenáře dopisu uspat ale zaujmout, a proto pamatuj, že by ses vždy měl vejít na jednu stránku formátu A4. Klíčem k napsání lákavého motivačního dopisu je stručnost, spisovnost, pozitivní přístup, motivace, originalita a alespoň základní znalost pozice a společnosti, do které se hlásíš. Proto si vždycky pročti inzerát a třeba na něj nějak navaž, ať je vidět, že jsi ho fakt četl. A před odesláním vždycky dvakrát zkontroluj název souboru a další detaily, ať ti třeba náhodou někde nezůstane název jiné společnosti.

S pravdou (a pár lichotkami) nejdál dojdeš

V motivačním dopise by ses měl méně soustředit na vlastní dokonalost a superschopnosti. Na druhou stranu, je fajn vypíchnout svou motivaci, konkrétní předpoklady či silné stránky související s daným postem. Ale bacha, jak je dobře známo, všeho moc škodí. Když se odprezentuješ jako ultra sebevědomý borec, který všechno zná a umí nejlíp, bude to pro druhou stranu působit spíš negativně a pravděpodobnost, že si s tebou budou chtít osobně pokecat, se tím dramaticky sníží.

Než mazat někomu med kolem pusy, co se tvých schopností týče, zkus víc vypíchnout jedinečnost pozice a firmy, do které se snažíš dostat. Jak bys jim konkrétně ty mohl být přínosem. Určitě nám dáš za pravdu, že každý člověk rád slyší, když dělá něco dobře nebo je součástí něčeho užitečného. Zkrátka buď kreativní a pamatuj, že nejdál dojdeš s pravdou, zdravým sebevědomím a taky pár lichotkami!

Čas na menší shrnutí

Pro lepší přehlednost zde uvedeme několik podstatných bodů, které by měl člověk při psaní motivačního dopisu dodržet.

Forma:

  • 3-4 odstavce
  • maximální rozsah v rozmezí jedné A4
  • piš zdvořile, spisovně a gramaticky správně
  • snaž se působit pozitivně a motivovaně
  • projev skutečný zájem o pracovní pozici
  • piš jen pravdu a nesnaž se ohýbat realitu

Struktura a náplň:

Hlavička

  • Tvé kontaktní údaje: Jméno, adresa, telefon, e-mail
  • Datum
  • Kontaktní údaje zaměstnavatele: Jméno, pozice, název firmy, adresa firmy

Oslovení

  • Vždy se snaž dopis inzerovat konkrétní osobě: Pokud informaci o personalistovi nenajdeš v inzerátu, jdi na webovku dané společnosti nebo LinkedIn, tam obvykle najdeš, co hledáš.
  • Pokud osobu nedohledáš, použij obecný obrat: "Vážené dámy a pánové / Vážená paní / Vážený pane/ Vážení".
  • Nebo lehce personalizovaně: “Dobrý den do Tymbe! / Zdravím všechny v Tymbe!”

Úvod

  • Stručně se představ, uveď, o jakou pozici máš zájem a kde ses o ní dozvěděl.

Hlavní část

  • Motivace: Proč máš zájem o danou pozici v dané firmě.
  • Kvalifikace a zkušenosti: Jaké máš vzdělání a zkušenosti relevantní pro tuto pozici.
  • Přínos pro firmu: Jak můžeš přispět k rozvoji firmy a proč by měli vybrat právě tebe.

Závěr

  • Vyjádři zájem o další kolo výběrka
  • Poděkuj za zvážení žádosti
  • Projev touhu se setkat: “Těším se na naše osobní setkání.”
  • Podpis

Tady máš VZOR, ale dávej POZOR

Je nám jasné, že přesně pro tohle jsi sem přišel. Možná že sis ani nepřečetl první dvě podkapitoly, rovnou jsi sescrolloval až sem a teď se chystáš jen “dosadit do vzorce”. No, je to na tobě, ale pokud sis přečetl celý článek, určitě ti došlo, že copy&paste není příliš originální způsob, jak zaujmout… 😉

Motivační dopis vzor

Mohlo by tě zajímat

Jak napsat atraktivní životopis v roce 2024?

01. 02. 2024

Hlásíš se na svůj dream job nebo jenom krátkou letní brigádku? Lámeš si hlavu nad tím, jak napsat životopis, který bude stručný, výstižný a zaujme na první dobrou? Chceš tím cárem papíru okouzlit i toho nejotrávenějšího personalistu, který pak neodolá touze tě poznat osobně? Tak to ses právě prokliknul na ten správný web! Přečtením tohoto článku sice obětuješ 15 minut svého života, ale druhé kolo výběrka tvé vysněné pozice tě rozhodně nemine! Tak se na to pojďme společně vrhnout. 😉

Jak napsat atraktivní životopis v roce 2024?

5 tipů, jak být spolehlivým brigádníkem a top Tymberem!

14. 01. 2024

Přinášíme ti pár praktických tipů, jak být spolehlivým Tymberem a mít díky tomu nejen pohodovější atmošku na směnách, ale taky jistou práci do budoucna. Protože zodpovědného pracanta si přece každý rád zavolá znovu. 💪

5 tipů, jak být spolehlivým brigádníkem a top Tymberem!

Co je Tymbe? Nejlepší brigády, které získáš jednoduše přes appku

07. 04. 2024

Pro získání brigády nemusíš nikam chodit, všechno papírování vyřídíš online a výplatu máš na 3 kliky. Navíc si vybíráš z hromady parádních brigád po celé ČR, na kterých si vyděláš víc. K tomu pomáháme dnes a denně na LIVE CHATU od 8.00 do 18.00. Tymbe je zkrátka největší brigádnická appka. A ještě mnohem víc. Přečti si celý článek…

Co je Tymbe? Nejlepší brigády, které získáš jednoduše přes appku
Všechny články