Přivýdělek při evidenci na ÚP. Pracovat můžeš na DPČ, ale pozor

Jsi na Úřadu práce a chceš si ještě přivydělat? To klidně můžeš v rámci dohody o pracovní činnosti. Jaké to má podmínky a co všechno kolem toho musíš pořešit? Dozvíš se v článku.

28. 04. 2024

Souběžně s evidencí na Úřadu práce můžeš pracovat na DPČ

Jestli jsi evidovaný jako uchazeč o zaměstnání na Úřadu práce (ÚP), můžeš si přivydělat pouze v tzv. nekolidujícím zaměstnání, aby za tebe stát zaplatil aspoň zdravotní pojištění. Na podporu můžeš rovnou zapomenout. Po dobu brigády ti ÚP nic nedá.

A co je vlastně to nekolidující zaměstnání?

Je to činnost, kterou vykonáváš na základě běžné pracovní smlouvy nebo dohody o pracovní činnosti (DPČ). Během téhle činnosti si za měsíc nevyděláš víc než polovinu minimální mzdy. Od 1.1.2024 to znamená měsíční příjem do 9 450 Kč hrubého. Takže když se do téhle částky vejdeš, nic ti nebrání být současně v evidenci na Úřadu práce (není to příjem v kolizi s evidencí – proto je nekolidující).

Pokud ale tuhle částku přešvihneš, ÚP tě ze své evidence vyškrtne a přestane za tebe platit zdravotní pojištění, které si tak budeš muset doplácet sám prostřednictvím svého zaměstnavatele.

Pozor, od 29.7.2017 už si nemůžeš přivydělávat při evidenci na základě dohody o provedení práce (DPP). Navíc od 1.7.2024 je každý zaměstnavatel povinen nahlásit na ČSSZ a ZP všechny aktivní dohody a to i ty, na kterých není v daném měsíci žádný výkon práce.

Jak je to s dávkami a zdravotním pojištěním?

Za nás platí, že prací získáš za měsíc mnohem víc peněz než čekáním na dávkách. Pokud jsi ale v evidenci ÚP nový a pobíráš ještě podporu v nezaměstnanosti, tak máš buď podporu, nebo brigádu.

Když si tedy nahlásíš brigádu, máš dočasně pozastavenu podporu. Ale pozor, nepřijdeš o ni. Jakmile na brigádě skončíš, tak ji můžeš dočerpat. Což je vlastně fajn. Pokud máš možnost dobré brigády, tak ji vezmi. Podporu si dočerpáš, až brigáda skončí. Budeš tak mít delší krytí do doby, než někam naskočíš nastálo.

Druhá možnost je ta, že máš přídavky na bydlení, na děti nebo v hmotné nouzi. To je pak na každém, aby posoudil, kolik dostává a jestli se mu brigáda k přídavkům vyplatí nebo ne. Jelikož u nás ale pracuje poměrně hodně Tymberů, kteří podpory pobírají (to víme, protože jim potvrzujeme dosažené výdělky), tak si troufáme říct, že se brigáda i při evidenci a přídavcích vyplatí.

Kromě případných dávek a podpor je největší devizou úřadu práce to, že za evidované uchazeče hradí měsíčně zdravotní pojištění. Je potřeba ale dodržovat určitá pravidla.

Co musíš udělat, když jsi na ÚP a máš DPČ

  • Novou brigádu nahlásíš na Úřad práce před nástupem na první směnu! Ideálně hned po podpisu dohody. Jelikož ti dohodu pošleme na tvůj e-mail, nejsnadnější formou je přeposlat tento e-mail své referentce s informací, že nahlašuješ nástup na dohodu. Jelikož se ale konkrétní způsoby doručení mohou lišit úřad od úřadu, doporučujeme si tento postup ověřit na svém ÚP třeba telefonicky.

  • Když jsi Tymber, nahraješ si poté na profil doklad (Potvrzení o evidenci uchazeče o zaměstnání na ÚP). Je potřeba ho tam nahrát každý měsíc znovu, aby bylo jasné, že jsi ještě pořád na ÚP. Když si ho tam nahraješ, netýká se tě pak předběžná alokace s doplatkem na zdravotní pojištění.

  • Jednou měsíčně ti pro ÚP potvrdíme tvoje výdělky z brigád, které jsi u nás odpracoval. Tohle potvrzení pak podáš na Úřadu práce.

Vždycky je ale lepší se pro další podrobnosti obrátit přímo na svou referentku nebo referenta na Úřadu práce.

Co se stane, když si vyděláš víc než 3 999 Kč (rozhodný příjem)

Pokud ti na profilu bylo schváleno Potvrzení o evidenci uchazeče o zaměstnání na ÚP a překročíš rozhodný příjem, odvádíš pouze 4,5 % z hrubého výdělku na zdravotní pojištění a 7,1 % z hrubého výdělku na sociální pojištění. Doplatek do minimální výše na zdravotní pojištění za tebe totiž hradí stát.

Co se stane, když si vyděláš víc než 9 450 Kč (polovinu minimální mzdy)

Když tvůj hrubý výdělek bude vyšší než polovina minimální mzdy (aktuálně 9 450 Kč), doplatek do minimální výše na zdravotní pojištění za tebe stát přestává hradit a povinnost jde za tvým zaměstnavatelem, u kterého jsi tuto hranici překročil. Pokud to bylo u nás, ve tvé Tymbe peněžence se ti objeví doplatek na minimální odvod na zdravotní pojištění (měsíční minimální odvod je nyní 2 552 Kč).

To, že za tebe ÚP přestalo hradit zdravotní pojištění ale nemusí nutně znamenat vyřazení z evidence ÚP. V evidenci úřadu práce může klidně být i zaměstnaný člověk, který má zájem o pomoc při zprostředkování jiné práce. Doba evidence se ale nebude započítávat jako účast na důchodovém pojištění. Jak jsme psali výš, vždycky je nejlepší, když se informuješ přímo u svého referenta na ÚP. Ten už ti řekne přesně co a jak. 😊

Jestli ti něco není úplně jasné, ozvi se nám na LIVE CHATU.

Registruj se a vyber si brigádu, která ti sedí nejvíc

icon

Výplata kdykoliv na 3 kliky

icon

Brigády po celý ČR

icon

Vše vyřídíš online

Vybrat brigádu

Mohlo by tě zajímat

Kolik je minimální mzda v roce 2024

21. 02. 2024

Minimální mzda je termín, pod kterým si všichni umíme něco představit. Kolik to ale přesně je, kdo to určuje, jaká je minimální hodinová mzda a jak si vede Česko v porovnání s našimi sousedy? To všechno a něco navíc najdeš v článku níž.

Kolik je minimální mzda v roce 2024

Rozdíl mezi DPP a DPČ. Teď se v těch dohodách konečně vyznáš

28. 03. 2024

Pátráš po brigádce a ze všech těch zkratek už ti jde hlava kolem? DPP nebo DPČ, to nejsou žádná sprostá slova. Jsou to jenom dohody, se kterými se určitě dostaneš do křížku. Ale neboj, vyjdeš z toho se vší parádou. V článku ti prozradíme, vo co gou a jaká mají tyhle dva typy dohod pravidla.

Rozdíl mezi DPP a DPČ. Teď se v těch dohodách konečně vyznáš

Výplata v Tymbe je pohoda. Má ale svá pravidla

07. 04. 2023

Víš jak to na brigádách chodí… Přijdeš na směnu, odkroutíš si to svoje, přijdeš domů a za pár dnů máš peníze na účtě… Že neznáš? To asi nechodíš na brigády přes Tymbe! U nás to totiž přesně takhle funguje. V článku zjistíš víc.

Výplata v Tymbe je pohoda. Má ale svá pravidla
Všechny články