Bezpečnost práce aneb jak se chovat na brigádě tak, abys to „přežil“

Bezpečnost práce, to by nemělo být jenom takové to slůvko na papíře, které podškrábnete při školení. O bezpečnost na pracovišti by mělo jít všem, zaměstnavatelům i zaměstnancům. Jak se během směny chovat tak, aby se vám nebo ostatním něco nepřihodilo?

04. 09. 2024

Bezpečnost práce – ochrana hlavně pro zaměstnance

Teorie bývá šedivá a pokud se chceme bavit o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, tak tuplem. Je však dobré zdůraznit, že cílem bezpečnosti práce není lidi štvát a prudit je pravidly, směrnicemi a opatřeními. Ale postarat se o to, aby se nikomu v práci nic nestalo.

Si představ, kdyby někdo absolutně nezkušený dostal do ruky retrák (vysokozdvižný vozík) a měl by ze čtvrtého regálového patra sundat paletu plnou minerálek. Stačí jedna chybička a na problémy je zaděláno. Kromě toho, že může zbourat sklad, může ublížit sobě nebo ostatním…

Takže bezpečnost a ochranu zdraví při práci tady máme proto, aby bylo možné rozpoznat rizika, minimalizovat je a předcházet jim. Prostě pokud jsi poprvé na brigádě třeba ve skladu, nemá se ti do ruky dostat retrák bez důkladného proškolení.

Na druhou stranu by se o to měl postarat právě zaměstnavatel a seznámit pracovníky s riziky, která jejich práce obnáší. A postarat se i o to, aby měl k dispozici vhodné ochranné pomůcky.

Základní zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Určitě tě tady nechceme trápit teorií bezpečnosti práce nebo ti dávat přes tyhle řádky školení. Jde nám jenom o základní zásady bezpečnosti práce, které se vyplatí dodržovat, ať už jsi v práci kdekoliv.

Čeho se v rámci bezpečnosti práce držet?

V první řadě se hodí používat zdravý selský rozum. Třeba když máš jít na směnu do mrazáku přeskládávat zboží, asi se nehodí vzít si bermudy a tílko. Jo, trošku přeháníme. Byste se ale divili, čeho jsou lidé schopni. Ale hlavně:

Dodržuj bezpečnostní předpisy

Každé pracoviště se řídí určitými bezpečnostními předpisy. To zahrnuje konkrétní tipy, co dělat či nedělat na směně. Třeba když obsluha VZV zvedá těžkou paletu, není dobré se pohybovat kolem.

Používej ochranné pomůcky

Ochranná helma, brýle, rukavice, gumáky… Může to být cokoliv. V rámci bezpečnosti práce to má smysl. Protože když budeš tyhle nebo další ochranné pomůcky používat, jsi v pohodě. Představ si, že si nevezmeš předepsanou bezpečnostní obuv, spadne ti něco na nohu a vyřadí tě to z práce. Chceš se domáhat náhrady? Smůla – nedodržení bezpečnosti práce. Nikdo ti nic nedá.

Co se týče zrovna bot, tak pokud neděláš ve skladu, nemusí to být vždy nutně bota s olověnou špičkou. ALE ať už děláš kdekoliv, vždycky bys měl mít pevnou obuv (žádné plátěnky, nazouváky ani žabky). Pevná špička, pevná pata. A pokud je podmínkou práce obuv nějaké bezpečnostní třídy, není to jen tak pro legraci.

Dej ostatním vědět, že se něco může stát

Víš, že někde hrozí nějaké nebezpečí? Třeba že některý ze strojů na lince nepracuje správně a mohl by někomu ublížit. Kvapem to řekni pověřené osobě. Můžeš tak zabránit nehodě, zranění nebo i zachránit někomu život.

Dávej pozor při školení

Jako to školení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci může být fakt obrovská nuda. Jenže je nezbytné k tomu, aby se zaměstnanec vyhnul riziku. Takže dávej pozor a ber to vážně.

Co nedělat, aby rizika při práci spadla na minimum

Pokud člověk zrovna celé dny nepracuje pouze u počítače, nějaká rizika tam vždycky budou. Ve skladu, v prodejně s oblečením, ve stavebninách… Všude se může něco pokazit, ne že ne. Ale když dodržíš tahle základní pravidla, je to v suchu:

Nepodceňuj bezpečnost práce

Na jedné straně jsou pracovní podmínky. Na druhé straně to, jak se chová v práci zaměstnanec. I když zaměstnavatel bude cpát do lidí bezpečnost práce horem dolem a zaměstnanci ji nebudou dodržovat, nebude to fungovat.

Nechoď do práce pod vlivem

Alkohol, návykové látky nebo některé léky do práce prostě nepatří. Ovlivňují pozornost a správné uvažování. Snížená schopnost soustředit se zvyšuje riziko nehod a ohrožuje nejen tebe, ale i ostatní.

Neignoruj únavu

Může se stát, že do práce přijdeš s menší únavou, nic neobvyklého. Ale pokud cítíš, že je únava enormní a mohlo by to ohrozit bezpečnost, dělej s tím něco. Je lepší si vtíz den volna než riskovat nehodu.

Nepřeceňuj své schopnosti

Tak tenhle balík zvednu jako nic. A tuhle dvanáctihodinovou vykládku dám levou zadní… Nepřeceňuj zbytečně své schopnosti, ať se něco nepokazí.

Nekašli na bezpečnostní předpisy

Nepodceňuj význam pravidel a směrnic. Každé nedodržení bezpečnostních předpisů může mít závažné následky.

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci ti zajistí, že na tebe nespadne paleta nebo tě nepřejede kamion

Ano, zase trochu přeháníme. Jenže stát se to může. A je to podložené. Podle portálu bezpecnostprace.info patří mezi nejčastější příčiny úrazů špatně nebo nedostatečně odhadnuté riziko, nedostatečné osobní předpoklady a používání nebezpečných postupů. No a například v roce 2022 došlo k 87 případům smrtelných pracovních úrazů. Vůbec žádná legrace.

Takže vytváření a dodržování bezpečnosti na pracovišti je zásadní pro prevenci úrazů a nemocí z povolání. To zahrnuje nejenom pravidla, ale taky celkový přístup zaměstnanců a zaměstnavatelů k bezpečnosti.

Bezpečnost práce tak není pouze povinnost, ale taky investice do vlastního zdraví!

Mohlo by tě zajímat

Novela zákoníku práce 2023 a 2024 – dovolené a příplatky

14. 04. 2024

Jaké jsou změny pro brigádníky pracující na dohodu? Můžeš si zažádat o homeoffice? A konečně příplatky! Všechno důležité o novele zákoníku práce v jednom článku a bez zbytečných řečí. Chybí ti tu něco? Napiš nám a my to doplníme.

Novela zákoníku práce 2023 a 2024 – dovolené a příplatky

5 tipů, jak být spolehlivým brigádníkem a top Tymberem!

14. 01. 2024

Přinášíme ti pár praktických tipů, jak být spolehlivým Tymberem a mít díky tomu nejen pohodovější atmošku na směnách, ale taky jistou práci do budoucna. Protože zodpovědného pracanta si přece každý rád zavolá znovu. 💪

5 tipů, jak být spolehlivým brigádníkem a top Tymberem!

Jak se obléct na brigádu

22. 05. 2024

Máš za sebou registraci, schválili jsme ti všechny nahrané doklady a vybral sis svoji první směnu. Trápí tě teď už jen poslední otázka a to jak se na brigádu obléct? Neboj, poradíme ti!

Jak se obléct na brigádu
Všechny články