Potravinářský průkaz. Od kdy ho už na brigádu nepotřebuješ?

Návštěva doktora, vyšetření a malý poplateček… Tyhle peripetie s potravinářským průkazem bylo nutné vyřešit, když ho po tobě zaměstnavatel vyžadoval. Teď už je to ale všechno jinak.

29. 05. 2024

Od 1. 7. 2023 si s potravinářským průkazem nemusíš lámat hlavu

Před tímhle datem na tebe čekalo vyšetření a poplatek, aby ti doktor vystavil potravinářský průkaz. Bylo nutné ho mít při pracovních činnostech:

  • ve stravovacích službách při výrobě potravin
  • zpracování potravin
  • uvádění potravin na trh

Prostě prakticky kdekoliv se brigádník dostal ke kontaktu s potravinami nebo jídlem, musel mít platný potravinářský průkaz.

Od 1.7.2023 je brigádničení zase o fous jednodušší. Povinnost mít potravinářský průkaz byla zrušena zákonem č. 167/2023 Sb o ochraně veřejného zdraví.

Tímto tedy zaniká povinnost zdravotních průkazů pro výkon práce. Pro brigádu v supermarketu nebo v kuchyni už ho nepotřebuješ. Jupííí.

Proč byl potravinářský průkaz zrušený?

Potravinářský průkaz (označovaný taky jako zdravotní průkaz) byl v posledních letech spíš formalitou (přeloženo: na dvě věci). Například když sis nechal vystavit průkaz v roce 2010, platil ti na dobu neurčitou, takže klidně do teď.

To je celkem nesmysl, co? Vždyť za tak dlouhou dobu člověk může chytit ledacos. Hlavní ale je, že už zdravotní průkaz nemusíš řešit.

Zpátky do minulosti s potravinářským průkazem

Potravinářský průkaz běžně vydával praktický nebo závodní lékař na základě zdravotního vyšetření, kde si dotyčného pořádně proklepl. Hodnotil zdravotní stav, odebral vzorky, stěry a poslal je do laboratoře.

Na základě výsledků vyšetření buď vydal nebo nevydal potravinářský průkaz s určitou platností. Mohl být vydán na dobu určitou nebo většinou na dobu neurčitou. Potravinářský průkaz se pojil taky s další povinností, jako byla různá školení, která se různí podle typu provozu.

To už řešit nemusíš.

Cena za potravinářský průkaz se pohybovala v řádech stokorun, podle lékaře.

To už řešit nemusíš.

Pokud Tymber vlastnil potravinářský průkaz, vyplatilo se ho nahrát do Tymbe profilu, aby získal přístup i k brigádám například v gastronomii nebo skladech, ve kterých se manipulovalo s potravinami.

To už taky řešit nemusíš.

Pokud se pídíš po tom, jaké doklady naopak mít musíš, mrkni do článku Jak nahrávat doklady do Tymbe. A pokud tě zajímal jen potravinářský průkaz, užívej si, že už nemusíš nic. 😉

Mohlo by tě zajímat

Jak získat výpis z rejstříku trestů a kdy ho Tymber potřebuje

04. 05. 2024

Výpis z rejstříku trestů někdy firmy po Tymberech vyžadují. Třeba v případě, když pracují s cenným zbožím. Získat ho není žádná věda a většinou se vyplatí ho mít nahraný na profilu. Jak ho snadno získat ti poradíme v článku.

Jak získat výpis z rejstříku trestů a kdy ho Tymber potřebuje

5 tipů, jak být spolehlivým brigádníkem a top Tymberem!

14. 01. 2024

Přinášíme ti pár praktických tipů, jak být spolehlivým Tymberem a mít díky tomu nejen pohodovější atmošku na směnách, ale taky jistou práci do budoucna. Protože zodpovědného pracanta si přece každý rád zavolá znovu. 💪

5 tipů, jak být spolehlivým brigádníkem a top Tymberem!

Nahrávání dokladů do Tymbe aneb co potřebuješ pro přihlášení směny

01. 03. 2024

Běžně by tě hnali do nějakých kanclů přes celé město. Ne tak s Tymbe. U nás všechny potřebné doklady nahraješ pohodlně přes appku. Je to tak snadné, že se tomu ani nechce věřit. 😊 Pokud s námi chceš jít na brigádu, tak po tobě potřebujeme dodat nějaké ty doklady. Až pak budeš moct na směnu vyrazit. Co a jak teda?

Nahrávání dokladů do Tymbe aneb co potřebuješ pro přihlášení směny
Všechny články