Vše o kartičce pojištěnce a nahlašování na pojišťovnu

Tak malá kartička a tak důležitá pro každého Tymbera. A taky pro nás. Kartička pojištěnce v profilu je nutnost, protože bez ní se na směnu nepřihlásíš. A my podle ní šéfujeme všechny procesy kolem pojištění. Komplet info najdeš v článku.

22. 06. 2024

Proč od tebe potřebujeme nahrát kartičku pojištěnce do profilu?

Kartička pojištěnce je doklad (spolu s občankou), bez kterého tě nemůžeme pustit na žádnou směnu, a který nám zároveň mnohé prozradí. Musí být vydaná jednou z českých zdravotních pojišťoven. Pokud jsi cizinec a nemáš českou kartičku pojištěnce, nezoufej a mrkni do odstavce "Co mám dělat, když chci brigádu a jsem cizinec?"

Kartičku pojištěnce potřebuješ pro všechny brigády na DPČ a od 1. 7. 2024 nově i pro všechny brigády na DPP. Takže si ji tam nahraj rovnou s občankou a máš vystaráno.

Jak jistě víš, v ČR mají povinnost podílet se na zdravotním pojištění všechny osoby, které mají příjmy. Takže i ty, když brigádničíš. A my z tvé kartičky vyčteme, kterou pojišťovnu máš, neboli kam tě teda máme nahlásit a odesílat odvody. Jako brigádník ale přece jen nějaké úlevy máš. O nich se dočteš níže.

Podstatné jsou české kartičky pojištěnce nebo náhradní průkazy

Jen česká kartička pojištěnce nám prozradí to, co potřebujeme vědět. Pokud ji ztratíš nebo ji právě fyzicky nemáš, nic si z toho nedělej. Prostě si dojdi na pojišťovnu vyřídit novou. Obvykle ti přijde do cca 3 týdnů a od pojišťovny mezi tím dostaneš náhradní doklad, který ti poskytuje stejná práva, jako klasická kartička pojištěnce.

Co mám dělat, když chci brigádu a jsem cizinec?

No problem. Máš jakoukoliv jinou než českou kartičku? Nahraj nám ji do dokladů a my se na ni podíváme. Pokud ještě nemáš přidělené číslo pojištěnce tady v ČR a překročíš rozhodný příjem (4 000 Kč včetně), nahlásíme tě k místní pojišťovně VZP.

Pokud jsi cizinec, který má českou kartičku pojištěnce (nebo náhradní průkaz pojištěnce), tak ji upřednostňujeme při nahrávání na profil před kartičkou pojištěnce z rodné země nebo před komerčním pojištěním. Protože už máš přidělené číslo pojištěnce a my ho z české kartičky snadno zjistíme (nemusíme dělat novou registraci na pojišťovně).

Státní vs. komerční pojištění. Jak to je?

Existují dva druhy zdravotního pojištění, státní a komerční. Veřejné zdravotní pojištění (státní) je povinné pro všechny občany České republiky a pro cizince s trvalým pobytem nebo pracující v ČR. Komerční zdravotní pojištění tě chrání v případech, kdy nemáš na veřejné zdravotní pojištění nárok (např. jako cizinec s přechodným pobytem).

Kdy vzniká povinnost podílet se na ZP?

Jakmile pracuješ a dosáhneš rozhodného příjmu (u Dohody o pracovní činnosti nad 4 000 Kč/měsíc včetně), vzniká nám, jako tvému zaměstnavateli, zákonná povinnost přihlásit tě k veřejnému zdravotnímu pojištění (pro cizince v ČR toto pojištění zajišťuje Všeobecná zdravotní pojišťovna). To znamená, že v takovém případě nemá smysl platit komerční pojištění. Protože to státní všechno pokryje.

Veřejné pojištění za tebe budeme platit vždy jen v měsících, kdy dosáhneš výdělku nejméně 4 000 Kč. Když u nás tuhle částku v některém měsíci nepřekročíš, tak tě na pojišťovnu nepřihlásíme.

Jak řešit pojištění, když jsem Tymber samoplátce?

Nemusíš se bát žádné zbytečné administrativy. Za období, kdy u nás máš DPČ s výdělkem nad 4 000 Kč hrubého za měsíc, tě automaticky přihlásíme do systému zdravotního pojištění. Neboli přestaneš být samoplátcem a máš hrazené zdravotko od nás. To je totiž povinnost nás, jako tvého zaměstnavatele.

Takže pokud máš hrubou měsíční odměnu nad 4 000 Kč, máš lážo plážo a co se týče administrativy, nemusíš nic řešit.

Jenom si dej majzla na poměrnou část měsíce. Pokud jdeš na první směnu třeba 2. 6. 2024, tak je doplatek poměrné části na tobě. Ale tohle má každá pojišťovna trošku jinak. Takže se pro jistotu obrať přímo na tvoji pojišťovnu, ať ti řeknou, co a jak.

Když si nevíš rady, vždycky ti rádi píchnem na našem LIVE CHATU, kde jsme denně od 8.00 do 18.00. A pokud bys náhodou bojoval se samotným nahráním dokladu, pomůže ti článek Nahrávání dokladů do Tymbe.

Mohlo by tě zajímat

5 tipů, jak být spolehlivým brigádníkem a top Tymberem!

14. 01. 2024

Přinášíme ti pár praktických tipů, jak být spolehlivým Tymberem a mít díky tomu nejen pohodovější atmošku na směnách, ale taky jistou práci do budoucna. Protože zodpovědného pracanta si přece každý rád zavolá znovu. 💪

5 tipů, jak být spolehlivým brigádníkem a top Tymberem!

Jak na prohlášení poplatníka alias růžovko

14. 03. 2024

Co je to vlastně to prohlášení poplatníka? Kdy ho podepsat a jaké z toho pro tebe plynou výhody? Všechno důležité o růžovku se dozvíš v tomhle článku.

Jak na prohlášení poplatníka alias růžovko

Nahrávání dokladů do Tymbe aneb co potřebuješ pro přihlášení směny

01. 03. 2024

Běžně by tě hnali do nějakých kanclů přes celé město. Ne tak s Tymbe. U nás všechny potřebné doklady nahraješ pohodlně přes appku. Je to tak snadné, že se tomu ani nechce věřit. 😊 Pokud s námi chceš jít na brigádu, tak po tobě potřebujeme dodat nějaké ty doklady. Až pak budeš moct na směnu vyrazit. Co a jak teda?

Nahrávání dokladů do Tymbe aneb co potřebuješ pro přihlášení směny
Všechny články